Mataala mataala

Afai o lo'o e feagai ma se vai, eletise, po'o se paipa fa'alavelave fa'afuase'i po'o se fa'afitauli tautua vala'au le matou telefoni 24-itula i le 3-1-1 po'o le (415) 701-2311 mai fafo SF pe saini i le sf311.org. Aoao atili pe toe iloilo mataala auaunaga malosi.

E va'ava'ai toto'a Tamaiti A'oga Maualuga i Vaega Tele o Fa'aleleia Atina'e a le A'ai

Mai le agavale i le taumatau, John O'Connell High School Faiaoga Tia Walme ma tamaiti aoga: Sydney Lange, James O'Brien, ma Felipe Montoya Perez.
  • Heidi Anderson

I se aoauli talu ai nei, na savavali ai se vaega o tamaiti aoga a John O'Connell High School i se nofoaga faufale tele ma pisi i le Bayview, ua taʻua o le New Headworks Project. A'o lesitala tamaiti aoga i le polokalame o le Construction Pathway, sa latou i ai iina e a'oa'o e uiga i galuega o lo'o faia mo le toe fausia o se nofoaga taua o le fale tele o le Suavai Lafoa'i a le Aai.

New Headworks o se tasi o galuega sili ona lavelave o loʻo faia i le San Francisco Public Utilities Commission (SFPUC) Southeast Treatment Plant (SEP) i le Bayview. Fausia i le 1950's, o loʻo faʻatautaia le faʻaleleia o le faitau piliona-tala e sui ai fale autu ma faʻaogaina tekinolosi faʻaonaponei. O vaega uma o le SFPUC's Sewer System Improvement Program (SSIP). 

“Leai se folasaga sili atu i a matou Faufale & Faufale Fefaatauaiga”

Ina ua mae'a ta'amilosaga a tamaiti a'oga i le nofoaga faufale New Headworks, sa talanoa le faia'oga James Alderson e uiga i le taua o ana tamaiti a'oga o le Construction Pathway o lo'o va'ai i atina'e fou ua fausia i le olaga moni.

“I le fitu o tausaga o a’u a’oa’o ai lenei kosi, e mafai ona ou ta’u atu ia te oe e leai se isi folasaga e sili atu i la matou a’oa’oga Faufale & Faufale Fefa’ataua’iga nai lo le mea na latou faia i aso nei. O le aafiaga o le a uunaia ai a tatou tamaiti aoga mo le olaga.”

Sa aoaoina e ana fanau aoga e le gata o le New Headworks o le laasaga muamua lea i le faagasologa o le faamamaina o le suavai leaga, ae na latou vaaia le auala o loo fausia ai le fale fou e tetee atu ai i se mafuiʻe tele, saunia mo le siʻitia o le suasami, ma faʻaleleia lona faʻalagolago ma fetuutuunai.

Ua fiafia o ia ina ua mafai ona latou o atu i luga o se nofoaga faufale tele ma galulue faatasi ma le aufaigaluega o loo faia galuega faatino.

"O nei aso, pe a naʻo tamaiti e mafai ona mafaufau ma taʻavale i luga ole Google Earth e vaʻai pe faʻapefea se nofoaga faufale poʻo se fale togafitiga, e tatau ona vaʻaia e a tatou tamaiti aʻoga," o lana faʻaopoopo mai lea.

Fausiaina i le Lumana'i o tatou Atina'e tetele

Sam Reidy, le Fa'atonu o le Poloketi mo Sundt ma Walsh-le pulega faufale ma le konekarate lautele o lo'o vaaia le poloketi-na saunia le taamilosaga. E malamalama o ia i le tāua o le asiasiga a tamaiti aʻoga.

"O le tuʻuina atu o tamaiti aʻoga maualuga le avanoa e savavali ai i le nofoaga faufale malosi," o lana tala lea. "O loʻo matou faʻaali atu ia i latou le auala e galulue faʻatasi ai vaega uma, ma faʻamoemoe e mafai ona matou faʻamalosia i latou e filifili se matata i inisinia poʻo pulega faufale."

"O tamaiti aʻoga i aso nei o tagata faigaluega i le lumanaʻi, pule sili, inisinia ma pule o poloketi tatou te manaʻomia," o lana faʻaopoopo mai lea. "O le a latou fuafuaina, mamanuina, ma fausia galuega tetele tetele i luma atu oi tatou iinei i San Francisco. O loo i ai se avanoa maoae mo i latou i le lumanai!”

Fa'amatalaga atili e uiga i le SFPUC's New Headworks Facility

O San Francisco e na o le pau lea o le taulaga i le gataifale i Kalefonia o loʻo i ai se faʻaoga tuʻufaʻatasiga e aoina ma togafitia uma vai otaota ma vai afā i le fesoʻotaʻiga tutusa o paipa mai fale ma pisinisi - faʻatasi ai ma le tafe mai o le afā mai taualuga, auala, ma isi mea pe a timu. 

O lea ua fausia i tulagavae e tasi e pei o le Headworks Facility o loʻo iai nei, o le New Headworks Facility o le a faʻaleleia ai otaota ma palapala mai le oʻo atu i le 250 miliona kalone i le aso o afa ma le suavai leaga. Ole mea lea ole a mafai ai ona fa'agaioiga lelei uma faiga fa'alalo ma meafaigaluega. 

Faitau atili e uiga i SFPUC's Sewer System Improvement System.

Heidi Anderson