Mataala mataala

Afai o lo'o e feagai ma se vai, eletise, po'o se paipa fa'alavelave fa'afuase'i po'o se fa'afitauli tautua vala'au le matou telefoni 24-itula i le 3-1-1 po'o le (415) 701-2311 mai fafo SF pe saini i le sf311.org. Aoao atili pe toe iloilo mataala auaunaga malosi.

Fa'afefea na Maua e Susan Hou le Fa'ailoga Mata'ina o Poloketi ma Ta'ita'i

Fa'afefea na Maua e Susan Hou le Fa'ailoga Mata'ina o Poloketi ma Ta'ita'i
  • Jonathan P Streeter

O le manumalo i le faailoga mataina o le Outstanding Projects and Leaders (OPAL) mai le American Society of Civil Engineers (ASCE) atonu e le o se sini a Susan Hou, ae o se taunuuga o lona taulai atu i le galue malosi, amiosaʻo, tulaga lelei, lana faiga faʻavae-fausia. , ma lana taumafaiga e aoao ma tuputupu a'e pea. I le 2017, na filifilia ai foi Hou e avea ma Top 25 Newsmaker mo le Engineering News Record (ENR). I le faamatalaina o le aafiaga o lenei faailoga ausia o le olaga atoa, na taua ai e Hou le auala na fausia ai e lana galuega ma ona faamoemoega mo le lumanai lana galuega o le Pule o Poloketi Faaitulagi i le SFPUC. “O lenei fa'ailoga iloga na fa'ataunu'uina e le vaega fa'apitoa o le Suiga Fa'amavae o Calaveras, ma le lagolago mai le pulega a le SFPUC, le Komisi, ma a tatou tagata fa'atau a le Bay Area Water Supply & Conservation Agency," o le tala lea a Hou. Ae maise lava, o le poloketi o le Suiga o le Va'a o Calaveras lava ia ua manumalo i le tele o fa'ailoga a le atunu'u e ala i le faigapa'aga ma se 'au fa'apitoa o le lalolagi. 

O Hou na sau mai Hong Kong, na sau ai Hou i le US "ma se sini ia maua le aʻoaʻoga sili e mafai." Ina ua mae'a ona maua lona fa'ailoga matai i le Iunivesite o Cornell, sa amata loa o ia o se faufautua o lo'o a'afia i galuega fa'ainisinia lautele laiti. I le aluga o taimi, na faʻaosofia Hou i le manatu o le vaʻaia o se galuega atoa e ala i le fuafuaina, mamanu, ma le faʻataunuʻuina seia maeʻa. O lea na aumaia ai o ia i le SFPUC i le 2005, lea na vave ai ona ia faatofuina o ia lava i le vaavaaia o le tele o galuega faatino i totonu o le Water Enterprise Capital Improvement Program (WECIP) ma le Water System Improvement Program (WSIP), o le tele o polokalame o atinaʻe vai na faia e San Francisco. Ma i le avea ai ma pule o le poloketi mo le $ 800 miliona Calaveras Dam Replacement Project talu mai le 2013, ua vaaia ai e Hou lena miti ua taunuu.

Fa'afetai ia Susan Hou mo se ausiaga ofoofogia i le olaga atoa ma lu'itau o lo'o i luma.
Fa'afetai ia Susan Hou mo se ausiaga ofoofogia i le olaga atoa ma lu'itau o lo'o i luma.

Ina ua fesiligia e uiga i lana filosofia galue, e masani ona taʻua e Hou le taua o le faufautua ma le fefaʻasoaaʻi o poto masani ma le poto i isi i totonu o pisinisi. Na ia taʻua sa ia manuia i le i ai o supavaisa lelei na taʻitaʻia lana galuega. Faatasi ai ma lona talitonuga i le taua o le tuputupu aʻe o le isi augatupulaga o taʻitaʻi, e fautuaina foi e Hou se vaega o talavou polofesa - aʻoga maualuga ma kolisi - i fafo atu o galuega. E le gata i lea, na vala'aulia o ia e avea ma failauga fa'amalo e le tele o fa'alapotopotoga ma fa'alapotopotoga ma tu'uina atu pepa fa'apitoa i fonotaga eseese a le atunu'u ma le lotoifale.

Mo le 10 tausaga ua tuana'i, sa avea Hou ma fa'aa'oa'oga fa'amālō mo le Semina o Poloketi Atina'e a le Lalolagi i le Iunivesite o Stanford. O lana fautuaga mo teine ​​ma tama'ita'i talavou o lo'o va'ava'ai e ulufale i le matata o le va'ava'ai lea mo mafutaga fa'aa'oa'o e fa'atupuina avanoa tuputupu a'e. “E tusa lava po o le a lou ituaiga ma lou itupa, galue malosi ma saunia oe lava mo le isi avanoa,” o lana faamalamalamaga lea. I le avea ai ma se tamaitai inisinia Asia, o le avea ma se vaega o le SFPUC na mafai ai ona ia agai i tua atu o aganuu ma isi pa puipui ma aumaia lana galuega i le isi tulaga. 

Na fa'ailoa e Hou le taua o lenei fa'ailoga mo le SFPUC. "E fa'aalia ai le agava'a ma le fa'amaoni a le aufaigaluega i le tu'uina atu o poloketi tetele ma le fa'atuatuaga na matou maua mai tagata lautele," o lana tala lea. E ui e masani ona maua e konekarate ma faufautua le faʻailoga i le tulaga faʻale-atunuu, o lenei faʻailoga e faʻaalia ai le taua o galuega a le malo ma le uiga o se faʻalapotopotoga e avea ma taʻitaʻi i le matata. O lo'o fa'amoemoe o lenei fa'ailoga o le a fa'amalosia ma fa'amalosia le aufaigaluega a le SFPUC ma fa'atosina mai ai le tele o taleni e fa'atasi mai i la tatou aufaigaluega.

Ina ua fesiligia e uiga i le mea o lo’o soso’o mai i lana galuega, na tali Hou e fa’apea, “i le avea ai o se tagata faigaluega a le malo, o lo tatou tiute le aga’i i luga ma tua atu e lagolago ai le isi tupulaga ma fa’asoa atu o tatou poto masani i isi i totonu o pisinisi”. Na ia faʻaopopoina o le a ia faʻaauau pea ona taulaʻi atu ana taumafaiga i le aʻoaʻoina o le tele o tagata e mafai ai aʻo faʻamoemoe e faʻamalosia le tele o le aufaigaluega e laa i luga e avea ma pule sili o poloketi ma inisinia. Mo Hou, e matua taua lava mo tamaitai talavou le avanoa e avea ma faʻataʻitaʻiga i matata faasaienisi, tekinolosi, inisinia ma le matematika (STEM). "I le agai i luma, ou te fiafia e avea ma taʻitaʻi sili atu ma fesoasoani i le SFPUC e faʻaauau pea ona avea ma tagata sili i le vasega e tautua ai lo tatou nuʻu."

Jonathan P Streeter