Mataala mataala

Afai o lo'o e feagai ma se vai, eletise, po'o se paipa fa'alavelave fa'afuase'i po'o se fa'afitauli tautua vala'au le matou telefoni 24-itula i le 3-1-1 po'o le (415) 701-2311 mai fafo SF pe saini i le sf311.org. Aoao atili pe toe iloilo mataala auaunaga malosi.

Puipuia le Filogia e Amata ile Lau umukuka

Puipuia le Filogia e Amata ile Lau umukuka
  • maa natalie

O lenei vaitau o aso malolo, e tele mea tatou te fa'amanatuina. Mo le toatele, o le taimi muamua lea i se taimi lelei e maua ai e aiga ma e pele ia avanoa e o mai faatasi ai i ni vaega tetele. O lona uiga o le a to'atele tagata o le a kuka ma tao i lenei tausaga e avea o se auala e fa'aaloalo ai i tu ma aga, faia se mea e tautua ai isi, pe na'o le taumafai fo'i i se fua fou na latou mana'o ai. Faatasi ai ma le faateleina o le gaioiga o le umukuka, matou te fia faamanatu atu i tagata uma le auala e mafai ai ona matou faia se mea mo le Aai matou te fiafia ai ma tautuaina: puipuia le alavai o San Francisco e ala i le lafoai lelei o gaʻo ma suauʻu.

E faigofie lava ona e manatu o le taimi lava e te sasaa ai le gaʻo i lalo o le alavai, o le a mou atu e faavavau. Ae pei ona silafia e le au tekinisia o suavai leaga a le SFPUC, e le o le tulaga lea. O ga'o, suau'u, ma ga'o (FOG) e pipii i itu o paipa pe fa'afefiloi ma isi mea ma i'u ai ina fa'atupu fa'atupu, i le aluga o taimi e mafai ai ona poloka. Ole mea lea e mafai ona fa'atupuina ai le fa'asao o alavai ile fale. E mafai fo'i ona fa'ama'a'a paipa, ma fa'atuputeleina ai le tulaga lamatia o ta'e pe pa. 

"Mafaufau i tagata uma o loʻo kuka i San Francisco i aso uma," o le tala lea a le SFPUC's Pollution Prevention Specialist, Autumn Cleave. "O se aofaiga tele lena o le suauu kuka tatou te manaʻomia e puipuia mai le ulu atu i paipa ma a tatou faʻaoga tuʻufaʻatasia."

I tua atu o le mamafa o le FOG o loʻo tuʻuina i luga o le alavai, e faʻatupuina ai foi se lamatiaga i le siosiomaga. O le tele o San Francisco o lo'o fa'aogaina se fa'aoga tu'ufa'atasi, lea e ave ai le vai matagi ma le suavai leaga i falema'i togafitiga a le SFPUC i alavai lava e tasi. Ae a afā tetele e mafua ai le tele o le timu, lolovaia ma isi otaota e mafai ona tupu. E taua le fa'amama lelei o paipa nei ina ia mafai ona fa'agaoioi lelei le alavai. O lona uiga afai o le FOG o lo'o i totonu o le paipa, e mafai ona fa'amata'u ai tagata, manu, ma le si'osi'omaga.

Ina ia aloese mai nei aʻafiaga, e taua le faʻamuamua uma o le lafoaia o FOG i lenei vaitau o aso malolo.

O le a se mea e mafai ona e faia?

Muamua, e taua le iloa o le mea e taua o le FOG. Ole fa'apogai masani ole FOG ile aiga ole:

  • O nisi sosi, gravies, ma salati dressings.
  • O nisi mea tau susu (pei o le vai mai le sisi ua liusuavai).
  • Ga'o, ga'o, suauu kuka, fa'apu'upu'u, pata, ma le margarine.

O le taimi lava e te iloa ai soʻo se tasi o nei oloa i au sauniuniga meaʻai, o le isi laasaga o le lafoai lelei o otaota. O nisi nei o filifiliga e fai ai ma le saogalemu:

  • Fa'amalie i taimi uma le suau'u kuka i totonu o lau apa po'o le falai a'o le'i aoina.
  • Mo le tele o le suauu, solo i luga i se solo pepa ma lafo i totonu o le talone faapalaga lanu meamata.
  • Toe fa'aaoga. Fa'alili le suāu'u fa'aaoga i totonu o lau apa, fa'amama ese mea'ai mo le fa'apala, ma sasaa le suāu'u i totonu o se fagu mama e toe fa'aoga.
  • Atonu e mafai ona e ave i le Fale o otaota mata'utia a le Recology's Household Hazardous Waste Facility. Asiasi ia latou website mo fa'atonuga ile auala e fa'amautinoa ai se fa'amalo manuia.

O lenei taumalulu, a o tatou faʻaaluina taimi lelei ma isi e kuka pe auai i le tausiga o le tagata lava ia o se taumafataga lelei, ia tatou manatua le faia o nai laasaga faigofie e puipuia ai lo tatou Aai ma le siosiomaga. Manuia aso malolo!