Mataala mataala

Afai o lo'o e feagai ma se vai, eletise, po'o se paipa fa'alavelave fa'afuase'i po'o se fa'afitauli tautua vala'au le matou telefoni 24-itula i le 3-1-1 po'o le (415) 701-2311 mai fafo SF pe saini i le sf311.org. Aoao atili pe toe iloilo mataala auaunaga malosi.

SFPUC ma Pa'aga ua amatalia i se fuafuaga fou e fa'asilia ai le manuia o poloketi o Atina'e Atina'e lanu meamata i San Francisco.

Tagata e iai le faamalu o loo savali i tafatafa o le togalaau timu.

Fa'atupeina i se vaega e se fesoasoani a le EPA, o le a su'esu'e, mamanu ma fa'atino galuega fa'amatagofie i le taulaga i San Francisco le Next Generation Urban Greening project.

San Francisco, CA - O loʻo galulue faʻatasi le San Francisco Public Utilities Commission ma matagaluega a le Aai, le San Francisco Estuary Institute (SFEI) ma le United States Environmental Protection Agency (EPA) i luga o se fuafuaga fou e mamanuina, fuafua ma faʻatino galuega tetele lanu meamata e tele aoga i sautesasae o San Francisco.
O se galuega e $3.6 miliona na faatupeina i se vaega e le $1.8 miliona fesoasoani mai le EPA ma le $1.3 miliona o le sao tutusa mai le SFPUC, le Tupulaga La'ei Tulaga Laufanua O le poloketi ose taumafaiga a le tele o lala sooupu e fa'amalieina atina'e lanu meamata e fa'aleleia ai le lelei o le vai o San Francisco Bay, fa'aitiitia le lamatiaga o lologa, fa'aleleia nofoaga i le taulaga ma fa'ateleina le fa'aleleia o le tau.

“A o tatou ulufale atu i le masina o le lalolagi, ua tatou toe faia foi ni laasaga e pulea lelei ai lo tatou siosiomaga i San Francisco ma agai i luma a tatou taumafaiga i le toe faaleleia o lo tatou lalolagi,” o le saunoaga lea a le Sui Pule Sili o le SFPUC Michael Carlin. “O atinae tetele lanu meamata e fesoasoani i le pu'eina o vai afā, fa'alauteleina le olaola eseese ma puipuia lo tatou si'osi'omaga a'o tu'uina atu se lagona fa'asoa fa'alaua'itele mo o tatou tagata nonofo ma tagata fai pisinisi. O lenei fesoasoani o le a fesoasoani ia i matou e sili atu ona lelei le mamanuina ma le faʻatinoina o nei galuega taua i le lumanaʻi.

E ala i tupe, o le a lagolagoina e le Next Generation Urban Greening Project le mataituina o taumafaiga o nofoaga o lo'o i ai i totonu o San Francisco, faatasi ai ma le faʻamamafa i le suʻesuʻeina o aoga lelei o le vai e aveese ai microplastics ma isi mea leaga. O le a iai fo'i se vaega au'ili'ili o le poloketi e iloa ai avanoa aupito maualuga e fa'aleleia atili ai atina'e lanu meamata mo meaola eseese ma le fa'aleleia o le tau. 

A mae'a loa, o nei taumafaiga o le a maua ai fa'amatalaga ma alagaoa o le a fa'aaogaina e fai ma meafaigaluega e lagolago ai fuafuaga ma fa'amuamua taumafaiga mo le fa'atinoina o galuega tetele lanu meamata i totonu o le Fagaloa.

E le gata i lea, o le poloketi e aofia ai galuega tetele lanu meamata e lima o loʻo taʻitaʻia e le SFPUC ma le San Francisco Recreation and Parks Department (SFRPD) o le a faʻatinoina i le Yosemite ma Sunnydale, o nofoaga ia o alavai i le itu i sautesasae o San Francisco. O le vaega mulimuli o le poloketi o le a fa'aogaina ai ta'ita'i atina'e lanu meamata fa'aitulagi e fa'alauiloa le tele o fa'amanuiaga o atina'e lanu meamata ma tu'ufa'atasia tali i totonu o meafaigaluega ua mamanuina. Ole Next Generation Urban Greening Project ose taumafaiga e tele tausaga e fa'amoemoe e o'o atu ile 2024.

O le SFEI, ose a'oga fa'asaienisi fa'aitulagi e taula'i i su'esu'ega vai ma fa'anatura, o le a fesoasoani i le fa'amaopoopoina o le galuega, lea o le a aofia ai fo'i ma sao mai le Matagaluega o le Si'osi'omaga o San Francisco, SFRPD ma San Francisco Public Works.

"I le avea ai o se tasi o tagata muamua e talosaga mo se nonogatupe WIFIA, o le San Francisco Public Utilities Commission o se faʻataʻitaʻiga i le vaega o vai, faʻapitoa i le sailia o ni fofo faʻatupe fou e tuʻuina atu le tau i tagata totogi," o le tala lea a le Sui Pule o le Vaega mo le Puipuiga o le Siosiomaga a le US. Vaega o Pulega a le WIFIA Jorianne Jernberg. "Ua fiafia le WIFIA ona o loʻo faʻaauau pea ona faʻaogaina e le Komisi le polokalame i le manuia tele, faʻaogaina le maualalo o fua faatatau a le WIFIA e faʻasaoina ai le faitau selau miliona o tala aʻo teu faʻafaigaluega i faʻaleleia e faʻaleleia ai le tutusa, puipuia le siosiomaga, ma faʻateleina manuia lautele."

"E ala i lenei galuega, matou te faʻamoemoe e aumai le faʻasaienisi sili ona avanoa i fuafuaga a le taulaga mo le tele o aoga faʻamataʻu i le taulaga," o le tala lea a le Saienitisi Sinia o le SFEI Robin Grossinger. "O suʻesuʻega fou i microplastics o le a tuleia ai tuaoi o lo tatou malamalama o loʻo i ai nei e uiga i le lelei o atinaʻe lanu meamata e mafai ona foia ai popolega faʻatupulaia e uiga i palasitika i le siosiomaga. vaetamaina o atinae lanu meamata mo le manuia o tagata ma le natura."

“Ua fiafia le matou au faufale fanua e auai i lenei faiga faapaaga fou,” o le tala lea a le sui o le San Francisco Public Works Director Alaric Degrafinried. “E fa'avae i su'esu'ega fa'asaienisi, o meafaigaluega a le Next Generation Urban Greening o le a fa'alauteleina ai le olaola oa tatou vai afā ma avanoa avanoa i San Francisco i tausaga a sau. O nei ituaiga o fesoʻotaʻiga faʻatasi ma le galulue faʻatasi o mea tonu ia tatou te manaʻomia e foia ai luitau o le tau ma le manuia."

"Ua uma ona matou vaʻaia le le tutusa o aʻafiaga o suiga o le tau i luga o nuu vaivai o San Francisco, maualalo tupe maua, ma BIPOC, ae naʻo aai e mafai ona faia naʻo le tele o mea," o le tala lea a Debbie Raphael, Faʻatonu o le Matagaluega o le Siosiomaga a San Francisco. "O lenei galulue faatasi faʻaitulagi ma faʻatupega o le lagolago tonu lava lea e manaʻomia e o tatou pitonuʻu e faʻaleleia ai meaola eseese ma maua ai faʻamanuiaga faʻapitoa i le siosiomaga i mea e sili ona manaʻomia."

O le fa'amasinoga fa'alesiosiomaga o lona uiga o le taula'i atu i galuega e fa'amautinoa ai se lumana'i gafataulimaina mo a tatou paka ma avanoa avanoa, aemaise lava i totonu o pitonu'u i sautesasa'e,” o le fa'aaliga lea a le Pule Sili o le Matagaluega o Ta'aloga ma Park San Francisco Phil Ginsburg. "Matou te tulimatai atu e galulue faʻatasi ma a matou paaga a le Aai ma le San Francisco Estuary Institute e fuafua ma mataʻituina ni fuafuaga fou, lanu meamata."

Sa ta'ita'ia e le SFEI le taumafaiga ina ia maua se fesoasoani e $1.8 miliona e ala i le EPA Faaputugatupe mo le Faaleleia o le Tulaga o le Suavai i San Francisco Bay, o se fuafuaga lea na maua ai le lata i le $64 miliona i le faatupeina o galuega faatino talu ona faalauiloaina i le 2008.
O atinae tetele lanu meamata ose elemene taua ole SFPUC's Polokalama Faaleleia Atinae o Suavai, ose tupe fa'aalu mo le tele o tausaga i totonu o le taulaga e fa'aleleia ma fa'aonaponei le alavai a le A'ai. O galuega tetele lanu meamata a le SFPUC, faatasi ai ma galuega tumaoti fou na atiae e ala i le Stormwater Management Ordinance, e latalata atili ai le Aai i lana sini o le pu'eina o le 1 piliona kalone vai afā i tausaga taʻitasi e faʻaaoga ai atinaʻe lanu meamata i le 2050.

I le 2019, na fa'alauiloa ai e le SFPUC le Green Infrastructure Grant Program, o se fa'atupega o lo'o avanoa mo meatotino a le malo ma tagata tumaoti i San Francisco mo galuega fa'atino e fa'afoe ai le tafe mai o vai afā mai se vaega itiiti e le mafai ona pa'u i le 0.5 eka. E mafai e tagata e ona fanua ona a'oa'o atili e uiga i le polokalame ma la'uina mai le talosaga fesoasoani iinei.

E uiga i le San Francisco Public Utilities Commission
O le San Francisco Public Utilities Commission (SFPUC) o se matagaluega a le Aai ma le Itumalo o San Francisco. E momoli atu vai inu i le 2.7 miliona tagata i le Eria o San Francisco Bay, aoina ma togafitia le suavai leaga mo le Aai ma le Itumalo o San Francisco, ma gaosia le eletise mama mo fale o le taulaga, tagata e nonofo ai, ma pisinisi. O la matou misiona o le tuʻuina atu lea ia matou tagata faʻatau le vai maualuga, lelei ma faʻalagolago i le suavai, eletise, ma le suavai i se auala e faʻatauaina ai mea e fiafia i ai le siʻosiʻomaga ma tagata lautele ma faʻatumauina punaoa ua tuʻuina mai i la matou tausiga. A'oa'o atili ile www.sfpuc.org. 

###