Mataala mataala

Afai o lo'o e feagai ma se vai, eletise, po'o se paipa fa'alavelave fa'afuase'i po'o se fa'afitauli tautua vala'au le matou telefoni 24-itula i le 3-1-1 po'o le (415) 701-2311 mai fafo SF pe saini i le sf311.org. Aoao atili pe toe iloilo mataala auaunaga malosi.
vai

Fa'amuta e le SFPUC le Poloketi a le Vaituloto o Merced Pump Station, Fa'amae'aina le Vaega o San Francisco o le Polokalama Fa'aleleia Fa'alelei Suavai.

paipa nofoaga pamu

Fuafuaga fa'afouga e fa'aleleia atili le fa'atuatuaina o le mafui'e ma fa'aleleia vai tetele o lo'o fa'atinoina nei i totonu o le A'ai

San Francisco, CA –Faatasi ai ma le mae'a lata mai o le fa'aleleia o le Vaituloto o Merced Pump Station, o le San Francisco Public Utilities Commission ua fa'amae'aina aloa'ia le vaega fa'alotoifale o le Suavai Fa'aleleia Polokalama (WSIP). O le WSIP o se tasi lea o polokalame fa'aleleia atili o le vai i totonu o le atunu'u ma o se tasi o fa'amoemoe tele na faia e le Aai o San Francisco.

"O se mea taua tele lenei mo le SFPUC ma mo le Aai o San Francisco," o le tala lea a San Francisco Mayor London Breed. “Fa'afetai i le Polokalama Fa'aleleia o le Suavai, ua sili atu le saogalemu o tatou vai, fa'atuatuaina ma sili atu ona mautu i seismic. Matou te nofouta i taimi uma i faʻamataʻu o faʻalavelave faʻalenatura i lenei itulagi, aemaise lava mafuiʻe, ae o le maeʻa o le SF WSIP, o lo tatou Aai ua sili atu ona maufetuunaʻi nai lo se isi lava taimi. O le aso faamanatu o loma o le Mafuie i Loma Prieta i le Aso Toonai ua na o se isi faamanatu e tatau ona tatou saunia i taimi uma i San Francisco.

O le WSIP atoa o se tupe e $4.8 piliona e toe fa'aleleia, sui, ma fa'aleleia atili vaega taua o le vai a le SFPUC. O le polokalame atoa e aofia ai le 87 galuega faufale eseese, 35 o loʻo i San Francisco. O le Lake Merced Pump Station o loʻo faʻatinoina o le faʻataʻitaʻiga mulimuli lea o le 35 fuafuaga i San Francisco. 

O le Lake Merced Pump Station o se tasi lea o pamu pito sili ona tele i San Francisco, o loʻo faʻatautaia le tufatufaina atu o le sili atu ma le afa o le suavai taumafa a le Aai. O fa'aleleia ua fa'aonaponei faiga fa'ainisinia ma fa'aeletise i le nofoaga, a'o fa'aleleia atili le nofoaga pamu.

"O le Lake Merced Pump Station o le fatu lea o le vai a le Aai, o lea e taua tele ai le ausia e lenei fale ma tulaga sili ona malosi ma le saogalemu," o le tala lea a le Pule Sili o le SFPUC Harlan L. Kelly, Jr. "O se taunuuga o le WSIP, o lo'o i ai a matou mea faigaluega fa'aonaponei e fa'amalosia e ala tetele fa'amalosia ma le masi'i. A o’o loa le mea tele-ma o se fesili o le a le taimi, ae le o le mea-matou te sauni e momoli atu auaunaga taua o le suavai i o tatou tagata nofomau ma pisinisi.”

Faatasi ai ma le fausiaina o le fausiaina i le 2004, ina ua mavae le tele o tausaga o fuafuaga, na ausia ai e le WSIP le tele o sini i San Francisco, faatasi ai ma i latou:

  • Fa'amalosia vaega taua o le vai 
  • Fa'ateleina le fa'atuatuaina o le tu'uina atu e ala i le fa'atupuina o redudancy i totonu o le faiga e fa'ataga ai le au fa'afoe e fe'avea'i vai fa'ata'amilo i le faiga i le tele o auala. 
  • Fa'aleleia le teuina o vai i sone ta'itasi.
  • Fa'aleleia le paoa fa'aola ma fa'amalosia nofoaga pamu e fa'ao'o ai le vai pe a pe.

E silia ma le $440 miliona tupe teufaafaigaluega na faia i San Francisco. E 12 pamu na suia i nofoaga lelei ma e 16 faatanoa na maua ai le fa'aleleia o le matete ma galuega. Faatasi ai ma le faamanatuina o le 31 tausaga o le mafuie i Loma Prieta na tupu i le Aso Toonai, o le mautu o le seismic ua toe avea ma luma o le mafaufau mo San Franciscans. O le Hetch Hetchy Regional Water System, lea e tu'uina atu vai inu i le 2.7 miliona tagata i le itulagi, e laasia ni fa'aletonu tetele se tolu i le va o lona amataga i le Yosemite National Park ma lona taunuuga i San Francisco. O le WSIP na teu fa'afaigaluega i ni fa'aleleia atili o le mafui'e i totonu o le faiga e fesoasoani ai e tatalia mafui'e tetele.

E le gata i lea, o faiga fa'aleoleo e sili atu ona sa'o nai lo se isi lava taimi, ma le o'o mai o le Public Safety Power Shutoffs (PSPS) ua fa'amata'u e tapuni puna eletise muamua i nofoaga vai. O le i'uga o le fa'aleleia o le WSIP, o le a mafai ona fa'aauau pea le fa'agaioiina o pamu vai uma i San Francisco, e ui ina tapuni fa'aitulagi.

E ui o le 35 WSIP poloketi i San Francisco ua maeʻa aloaia nei, o loʻo faʻamaeʻaina pea galuega o loʻo totoe i nai galuega faʻaitulagi e 52, lea o loʻo salalau atu i itumalo eseese e fitu. O le galuega tele a le WSIP, o le Poloketi Suiga Faatanoa o Calaveras, na maeʻa i le 2019. I le taimi nei, 99 pasene o le WSIP ua maeʻa, faʻatasi ai ma le faʻamaeʻaina mulimuli na faʻatulaga mo le Spring 2023.

O le WSIP o loʻo faʻatupeina i se fua faʻatatau na faʻamaonia e tagata palota a San Francisco ia Novema 2002 ma o loʻo toe totogiina e le au faʻatau oloa i San Francisco ma le 27 tagata faʻatau oloa e tautua i le itumalo o Alameda, San Mateo ma Santa Clara.