Mataala mataala

Afai o lo'o e feagai ma se vai, eletise, po'o se paipa fa'alavelave fa'afuase'i po'o se fa'afitauli tautua vala'au le matou telefoni 24-itula i le 3-1-1 po'o le (415) 701-2311 mai fafo SF pe saini i le sf311.org. Aoao atili pe toe iloilo mataala auaunaga malosi.

Ua lagona e Jorge Torres se So'oga loloto i ona a'a Mekisiko

Ua lagona e Jorge Torres se So'oga loloto i ona a'a Mekisiko
  • Heidi Anderson

“E te iloa pe a e laʻitiiti, e te ita i le mea e te sau ai? E le o a'u. O le mea moni lava o se mea sa ou matua mitamita ai lava,” o le tala lea a Jorge Torres. "O aʻu mai Kern County, lea na faʻatulagaina ai e Cesar Chavez le Delano Grape Worker Strike," o le tala lea a Torres e faʻatatau i le taʻutaʻua taʻutaʻua na amata i le 1965 ina ua mumusu tagata faigaluega faifaatoaga e galulue i le tauina o vine e lata ane i Bakersfield, Kalefonia.

Torres o se Pule o le Soifua Maloloina ma le Saogalemu ma le Sui o le Saogalemu o Nofoaga mo MWH Webcor. O lo'o galue o ia i le Poloketi Fa'atonu a le Komisi o Fa'aaogāga Lautele a San Francisco (SPUC) Biosolids Digester Facilities Project (BDFP) i le Bayview-Hunters Point. O le poloketi o le a suia ma toe faʻaleleia nofoaga tuai o loʻo i ai nei mo togafitiga faʻamaʻi ma sili atu ona faʻatuatuaina, lelei, ma faʻaonaponei tekonolosi ma fale i le Southeast Treatment Plant.  

I luga o le galuega, e faʻamautinoaina e Torres o loʻo tausisia e le au fai konekarate tulaga faʻamaonia ma maua meafaigaluega talafeagai, aʻoaʻoga, meafaigaluega, ma punaoa e galulue saogalemu ai.

O Jorge Torres o se Pule o le Soifua Maloloina ma le Saogalemu, faapea foi ma le Sui o le Saogalemu o Nofoaga, mo le MWH Webcor mo le SFPUC's Biosolids Digester Facilities Project i le Bayview-Hunters Point.
O Jorge Torres o se Pule o le Soifua Maloloina ma le Saogalemu, faapea foi ma le Sui o le Saogalemu o Nofoaga mo MWH Webcor o loo galue i le SFPUC's Biosolids Digester Facilities Project i le Bayview-Hunters Point.

Manatunatu i le masina o Measina a le Hispanic

Ina ua fesiligia ona manatu i le masina o le Hispanic Heritage Month, sa vave ona tali atu Torres. “Ia te a’u lava ia, o le taimi lenei o le tausaga e mo le manatunatu. Ou te vaʻavaʻai i mea uma na faia e ave ai aʻu i le mea o loʻo ou i ai nei o se augatupulaga muamua Amerika, "o le tala lea a Torres.

Na o mai uma ona matua mai Mekisiko i le amataga o le 1970s ma galulue i le tauina o vine i Kern County. "Sa matua aafia i latou i le United Farm Workers (UFW). Na ou vaaia le malosi o le lotogatasi ma le malosi o le pipii faatasi mo se mafuaaga e te talitonu atoatoa i ai. Na ou aoao e galue mo le saʻo ma le saogalemu o tulaga faigaluega, "o le faamalamalamaga lea a Torres.

O se mea e mitamita ai le aiga o le mea moni sa galue lona tamamatua i le Iunaite Setete (US) i tausaga ua mavae o se vaega o le polokalame galuega “Bracero Act,” lea na faatagaina ai le faitau miliona o tagata Mekisiko e galulue faaletulafono i le Iunaite Setete i konekarate faigaluega mo taimi pupuu. . “Ae i le amataga o le Pau Tele o le Tamaoaiga, na toe foi atu ai i laua ma lo’u tinamatua i Mekisiko,” na toe manatua ai e Torres.

Mulimuli ane, na toe foi atu lona tinamatua i le Iunaite Setete ma amata ai le faiga sitiseni mo ia ma lana fanau, e aofia ai ma le tina talavou o Torres, na mafai ona o le galuega muamua a lona tamamatua i Amerika. “Ou te lei iloaina foi lena mea seia oo ina ou faia se galuega faatino i le aoga maualuga,” o le tala lea a Torres. “O se faaletonu i le talafaasolopito o le lalolagi, ae o se mea tele mo lo’u aiga.”

Na fa'aopopo e Torres na te lagona le fa'aauau pea o le fa'amaualuga mo lona nu'u. “O aso uma lava, ou te va’ai atu ai i la’u aganuu galue. E malosi lo matou lagona o le nuu. Soo se mea lava ou te alu i ai, ou te vaai i ituaiga uma o galuega o loo matou faia, ma ou te vaai ia te au lava i tagata uma.”

Lagolagoina o Tagata Faigaluega ma Tamaiti A'oga ile Bayview

O Torres o loʻo tauaveina se lagona o le faʻalapotopotoga i lana galuega i le SFPUC nofoaga faufale. E ala i lana galuega i le MWH Webcor, o loʻo lagolagoina ai e Torres aʻoaʻoga faʻaauau a le OSHA e aunoa ma se totogi mo le faʻalapotopotoga o Bayview i le lotoifale, o se polokalame faʻaalia o le Saogalemu mo le aufaigaluega, ma le toe foʻi i le aʻoga mo se aʻoga lata ane. “O le isi aso, na ou vaai ai i le lisi o mea matou te faia mo le nuu, ma e umi atu nai lo le mea na ou mafaufauina.”

O ia ma lana 'au o lo'o fuafua foi aso faigaluega faufale i aoga tulagalua e lua a Bayview. "Ou te manaʻo ia mafai e tamaiti ona savavali atu i tagata o loʻo faia lenei galuega ma fai ni fesili, pei o le, 'o le a le masini ma o le a le mea e fai?'

O lo'o fa'amoemoe Torres e fa'atulaga ni malaga i le nofoaga o le BDFP mo Bayview vasega 5 e va'ai i le galuega o lo'o fa'atino ma fa'amoemoe e mafai ona latou mafaufauina i latou i se aso. “Ia te a’u lava ia, e taua tele le maua lea o le tasi i le tasi ma a tatou fanau, ia fa’aalu le taimi ma fa’aalia le mea e mafai mo i latou.”

Manatua 'Si, Se Puede'

Fai mai Torres na ia faʻamalosia tagata Latina talavou e faʻaaoga punaoa o loʻo maua i le aʻoga, tusa lava pe latou te lagona e le aoga ia punaoa ia i latou. “Alu i totonu ma fesili i ou fesoasoani e uiga i polokalama. Fesili atu po o le a se mea e mafai ona e faia nei mo lou lumanai.” Na ia fai mai na ia faia lena mea ao talavou o ia ma na faia ai se eseesega tele.

“E tatau ona tatou manatua 'Si, se puede' mai le UFW movement,” o le faaopoopo lea a Torres. “'Ioe, matou te mafaia!'”