Mataala mataala

Afai o lo'o e feagai ma se vai, eletise, po'o se paipa fa'alavelave fa'afuase'i po'o se fa'afitauli tautua vala'au le matou telefoni 24-itula i le 3-1-1 po'o le (415) 701-2311 mai fafo SF pe saini i le sf311.org. Aoao atili pe toe iloilo mataala auaunaga malosi.
vai

O San Francisco ma le Bay Area e mafai ona vaʻaia le 37% Faʻateleina o timuga i taimi o Afā tetele i le isi seneturi.

O loo savali le fafine ma uu se faamalu i talaane o se togalaau timu

NEWS RELEASE 
Ioane Coté
415-417-9319
jcote@sfwater.org

Matt Nerzig
Lawrence Berkeley National Laboratory
510-541-7531
mnerzig@lbl.gov

MO LE FAʻAMATALAGA LELEI
Aperila 13, 2022

O San Francisco ma le Bay Area e mafai ona vaʻaia le 37% Faʻateleina o timuga i taimi o Afā tetele i le isi seneturi.

O su'esu'ega su'eina o le eleele na fa'atonuina e le SF o le a fesoasoani i le A'ai e fa'ata'ita'ia faiga fa'avae e fo'ia ai afā malolosi i le lumana'i, lea e mafai nei ona fa'ata'ita'iina ma le sili atu le sa'o.

SAN FRANCISCO – O le Aai ma le Itumalo o San Francisco, i le faiga faapaaga ma Lawrence Berkeley National Laboratory, na faasilasilaina i le aso nei le tatalaina o se paionia suʻesuʻega fou o le tau o le a maua ai faʻamatalaga auiliili atili e fesoasoani ai i le Aai e faʻafetaui i suiga o le tau ma afā ogaoga o le a aumaia.

Le su'esu'ega a tupulaga, faʻatonuina e le Aʻai ma taʻitaʻia e saienitisi i Lawrence Berkeley National Laboratory faatasi ai ma le lagolago mai le Pathways Climate Institute, Urban Waterworks ma le aufaigaluega a le Aai, na faʻasalalau talu ai nei i le tusi talaaga Weather and Climate Extremes. Na maua ai le a'afiaga o suiga o le tau i afā i le lumana'i o le a taua tele, e o'o atu ai i afā malolosi e fa'amatu'u ai le tele o vai. 

Faatasi ai ma ana suʻesuʻega o le afa-o timuga atoa e fesoʻotaʻi ma le ituaiga sili ona taatele o afa i le Bay Area - o se vaitafe o le ea ma se afa faʻafuaseʻi - e mafai ona faʻateleina i le 26% i le 37% i le faaiuga o lenei seneturi. "Na matou faʻataʻitaʻia le faʻafefea ona suia faʻalavelave faʻasolopito o afa pe afai e tutupu faʻapena mea i tau i le lumanaʻi," o le tala lea a le tusitala taʻitaʻi Christina Patricola (lea ua avea nei ma Polofesa Fesoasoani i Iowa State University).

O lena malosi o le afa e tutusa ma le tele o “pomu afa” lea e tuufaatasia ma se vaitafe ea e aumai ai timuga tetele ma matagi tetele i Kalefonia i Matu ma San Francisco ia Oketopa 2021. Scripps Institution of Oceanography Atmospheric River Scale na atia'e mo afa o le Talafatai i Sisifo. Na tutusa le afa mo le afa lona tolu sili ona malosi talu mai le 5 i le Bay Area ma o le afa sili ona malosi i le 1950 tausaga talu ai o faamaumauga.

O le su'esu'ega e maua ai fo'i se va'aiga fa'apitoa i a'afiaga o nei afā. A o leʻi oʻo i lenei mea, o le tele o faʻataʻitaʻiga o le tau sa i ai se iugafono o le 200 kilomita, poʻo le 124 maila. E tasi le sikuea i luga o le faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻatusalia le Bay Area atoa. E o'o lava i mea sa manatu i fa'ata'ita'iga fa'aonaponei o le tau e iai fa'ai'uga e tusa ma le 25 kilomita, pe tusa ma le 5 ½ maila. O ia fa'ata'ita'iga e mafai ona fa'atusaina lautele vaitafe o le ea i le Talafatai i Sisifo ae le mafai ona fa'atatauina le lavelave o fa'afanua o le Bay Area, lea e o'o atu ai i le fesuisuia'i fua o timuga mai le tasi taulaga i le isi. O lenei suʻesuʻega fou e iai se faʻamatalaga sili atu ona auiliili o le 3 kilomita, poʻo le itiiti ifo i le 2 maila, lea e mafai ona maua ai faʻamatalaga faʻapitonuʻu mo le tele o timuga e faʻamoemoe e pa'ū. 

"O le i ai o lenei tulaga o auiliiliga o se suiga o taaloga," o le tala lea Dennis Herrera, Pule Sili o le San Francisco Public Utilities Commission, lea sa taʻitaʻia le ofisa o le Aai i le suʻesuʻega. “O le SFPUC sa taulamua pe a oo mai i le suʻesuʻeina o suiga o le tau ma le faʻaaogaina o ia faʻamaumauga e taʻitaʻia ai a tatou filifiliga. O lenei suʻesuʻega o le a fesoasoani ia i tatou e tumau i luma i lenei mataupu. O nei fa'amaumauga su'eina o le eleele o le a fesoasoani ia i tatou i le atina'eina o meafaigaluega e fa'ataga ai lo tatou uafu, malae va'alele, mea fa'aoga, ma le A'ai atoa e fa'afetaui i le suiga o le tau ma le fa'atuputeleina o afā tetele. O le mea lea e manino ai o loʻo matou feagai ma se faʻafitauli i le taulaga. I le fa'atinoga, e le mafai lava ona fau se paipa paipa ia lava lona telē e fa'aogaina uma ai nei vai. E tatau ona tatou mafaufau atoa i le auala tatou te fausia ai, mea tatou te fausia, ma le mea tatou te fausia ai.

"O lenei galulue faatasi o se tasi o muamua o lona ituaiga e faʻaaogaina le tomai faʻataʻitaʻiga o le tau i Berkeley Lab e faʻailoa ai le au fai filifiliga i le lotoifale," o le tala lea. Michael Wehner, o se tasi o tusitala o le suʻesuʻega. "E ala i le faʻatulagaina o matou faʻataʻitaʻiga i fesili faʻapitoa a le Aai, ua mafai ai ona matou tuʻuina atu tali sili atu le mautinoa i le aofaʻi o timuga mamafa e mafai ona faʻamoemoeina i se lalolagi mafanafana i le lumanaʻi."
 
"Matou te mitamita i le galulue faʻatasi ma le SFPUC ma Lawrence Berkeley National Laboratory e ala i la matou polokalame ClimateSF i lenei suʻesuʻega pito i luga," o le tala lea. Brian Malosi, Ofisa Sili o le Malosi mo San Francisco. “O le malamalama i le tele o taimi ma le tetele o afa e faatatau i suiga o le tau e taua tele i le fausiaina o se San Francisco sili atu ona maufetuunaʻi. Ua i ai nei a matou faʻamatalaga i se fua e mafai ai ona faia filifiliga e sili atu ona puipuia tagata, faʻalapotopotoga vaivai, ma pisinisi i le taimi nei ma le lumanaʻi.

O lenei taumafaiga fa'ata'ita'iga fa'aonaponei na fa'atupeina e le San Francisco Public Utilities Commission, San Francisco Office of Resilience and Capital Planning, San Francisco International Airport, ma le Port of San Francisco. Na faʻaaogaina punaoa a le National Energy Research Scientific Computing Center (NERSC), o le US Department of Energy Office of Science User Facility o loʻo i Lawrence Berkeley National Laboratory, faʻatautaia i lalo ole Konekarate Numera DE-AC02-05CH11231.

A'o galulue fa'atasi matagaluega a le A'ai e atia'e ni ta'iala e fa'afetaui ai le gataifale e fa'afetauia ai le si'itia o le suasami, o le taimi lenei e fa'aopoopo ai nei fa'amatalaga fou e uiga i vai afā i le fa'atusa. O lo'o mana'omia e le A'ai ni vaifofo e fa'aauau ai pea le tafe mai o le faga i fafo, a'o fa'ataga fo'i le tafe mai o vai afā mai le taulaga. 

O lenei su'esu'ega ua fa'aopoopoina i le tino o galuega sa fa'atamaia e le A'ai e tusa ai ma lamatiaga tu'ufa'atasi o lologa e pei o le si'itia o le suasami, vai afā, lologa i le gataifale, ma vai o le eleele, o le tele o ia mea o lo'o aofia i totonu o tatou. Fuafuaga Fa'aleaogaina o Tulaga Lamatia ma le Tau o lo'o tu'uina atu ai ni gaioiga mautu e mafai e le A'ai ona faia e fa'afetaui ai.

I le faʻaopoopoga i fofo faʻaletino, o le a fesoasoani le suʻesuʻega e faʻailoa ai fetuunaiga i a tatou tulafono faʻatulagaina ma tulafono faufale ina ia sili atu ona mafaufau i afa ogaoga i le lumanaʻi ma faʻaitiitia ai o latou aʻafiaga i o tatou pitonuʻu, pisinisi, atinaʻe, ma le siosiomaga. 

O afā i le lumana'i e aumaia ai le fa'amauina o timuga ma le maualuga o le sami ma le vai o San Francisco Bay i le taimi o le afa. O timuga mamafa fa'atasi ma le maualuga o le vai o le Bay o le fua sili lea mo lologa i le Bay Area, ma San Francisco e leai se fa'alavelave.

O lenei suʻesuʻega o le vaega muamua lea o galuega faʻaauau. O lo'o fa'aauau pea su'esu'ega fa'aopoopo e atia'e ai fa'amaumauga o oloa ma mea faigaluega e lagolago ai taumafaiga fa'aauau a le A'ai mo le fa'aleleia o le tau. I le avea ai o se vaega o lenei galuega, o le Pathways Climate Institute, faatasi ai ma le lagolago a Lawrence Berkeley National Laboratory, o loʻo fausia se tusitaiala e fesoasoani ai i le au faʻataʻitaʻiga, faʻataʻitaʻiga, inisinia, ma faʻaiʻuga e faʻaogaina le tele o faʻamatalaga o loʻo saunia e lenei suʻesuʻega e saunia lelei ai San Francisco mo le lumanaʻi. afa. O le tusitaiala ua fa'amoemoe e fa'amae'aina i le fa'ai'uga o le 2022.  
 
E uiga ile ClimateSF
TauSF ose taumafaiga atoatoa, tele lala sooupu e taʻitaʻia taumafaiga a le San Francisco mo le faʻaleleia o le tau, o loʻo taʻitaʻia e le Ofisa o le Pulenuu ma le Ofisa o le Maufetuunaʻi ma Fuafuaga Laumua, o le San Francisco Public Utilities Commission, Port, Matagaluega o le Siosiomaga, ma le Matagaluega o Fuafuaga.

E uiga i le San Francisco Public Utilities Commission
O le San Francisco Public Utilities Commission (SFPUC) o se matagaluega a le Aai ma le Itumalo o San Francisco. E momoli atu vai inu i le 2.7 miliona tagata i le Eria o San Francisco Bay, aoina ma togafitia le suavai leaga mo le Aai ma le Itumalo o San Francisco, ma gaosia le eletise mama mo fale o le taulaga, tagata e nonofo ai, ma pisinisi. O la matou misiona o le tuʻuina atu lea ia matou tagata faʻatau le vai maualuga, lelei ma faʻalagolago i le suavai, eletise, ma le suavai i se auala e faʻatauaina ai mea e fiafia i ai le siʻosiʻomaga ma tagata lautele ma faʻatumauina punaoa ua tuʻuina mai i la matou tausiga. A'oa'o atili ile www.sfpuc.org.