Mataala mataala

Afai o lo'o e feagai ma se vai, eletise, po'o se paipa fa'alavelave fa'afuase'i po'o se fa'afitauli tautua vala'au le matou telefoni 24-itula i le 3-1-1 po'o le (415) 701-2311 mai fafo SF pe saini i le sf311.org. Aoao atili pe toe iloilo mataala auaunaga malosi.
vai

Steelhead Maua le Si'itia i Alameda Creek Fa'afetai i Taumafaiga Toe Fa'aleleia

Ala i'a uamea i luga a'e o le alavai o Alameda

MO LE FAʻAMATALAGA LELEI
Aperila 24, 2023

Steelhead Maua le Si'itia i Alameda Creek Fa'afetai i Taumafaiga Toe Fa'aleleia

FREMONT – I se matati'a mo le toe fa'atūina o se ta'avale u'amea aoga i le alavai o Alameda Creek, na mata'ituina ai i'a fa'atekonolosi e lua fa'alapotopotoga o vai fa'apitonu'u na fa'ailogaina, iloa ma fa'amaumauina se i'a laiti i le vaiaso na te'a nei, o lo'o feoa'i i lalo mai le pito i luga e o'o atu i lalo. Alameda Creek agai atu i San Francisco Bay.

Mo le taimi muamua i le silia ma le 50 tausaga, ua mafai ai ona malaga mai i'a mai le Fagaloa i luga o le vai e fafaga ai ma tausia i le pito i luga o le alavai o Alameda Creek, faafetai i le i'a fou a le Alameda County Water District ma San Francisco Public Utilities Commission. auala e lua i le alia pito i lalo i Fremont ma le alia pito i luga i Sunol Regional Wilderness. I totonu o le lua masina muamua o le faagaioiina o le apefa'i pito i lalo, na maitauina ai le fa'aogaina o le fausaga fou e fa'aoga ai le fausaga fou e fa'aoga ai le pa sa ta'ua o le BART Weir, ma ua fa'amoemoe e fa'aoga fo'i nei apefai.

Mo le silia ma le 20 tausaga, o loʻo galulue faʻatasi le ACWD, SFPUC, ma le Alameda Creek Alliance ma isi paʻaga e foia pa puipui o femalagaiga ma faʻaleleia le tafega ina ia mafai ai e le ulu uʻamea ona oʻo atu i nofoaga e faʻaola ai i uta, faʻaleleia, ma tua i le pito i luga o le vai. I le masina o Oketopa, na fa'ailoga ai e tagata su'esu'e i meaola a le SFPUC le i'a a tamaiti i le pito i luga o le vai e fa'aaoga ai le Passive Integrated Transponder (PIT). O le vaiaso nei, na maua ai se tasi o i'a na faailogaina i le 15 maila i lalo o le vaitafe e ni antenne fa'apitoa o lo'o i totonu o le apefai i'a a le ACWD i le pito i lalo o le alavai o Alameda.

“O lenei fa'alavelave mata'utia o femalagaiga i'a ua fa'aalia ai le auala e mafai ai e nu'u ma pa'aga ona tu'ufa'atasia ma se sini autasi o le fa'aleleia o sea puna'oa taua. E ese le matagofie o le vaʻaia o lenei faʻailoga lelei muamua, ma e faʻaalia ai e oʻo lava i totonu o le taulaga e mafai ona tatou maua le matagofie faʻanatura ma le faʻaogaina o meaola faanatura - iinei i totonu o tatou lava tuafale, "o le saunoaga lea a le Peresetene o le ACWD Board Paul Sethy.

“O taumafaiga o le toe faaleleia i faiga o vaitafe lavelave e pei o Alameda Creek e aofia ai faiga uumi ma le tiga,” o le ioeina lea o le tagata suʻesuʻe o meaola o le SFPUC o Brian Sak, o lē na ia faaopoopo mai e faapea o le polokalame mataʻituina a ana lala sooupu na amata i tua i le 1998. “E masani lava ona matou manatu o nisi o tagata nofomau Rainbow Trout i totonu. o le pito i luga o le vai, lea ua faʻaalia e fesoʻotaʻi saʻo ma le uʻamea iloga o le faiga, alu atu i le Fagaloa ma le vasa pe a saʻo tulaga. Ae sa matou fa'amoemoe o le fa'asa'olotoina o vai fa'atanoa ua fuafuaina e fa'aleleia atili ai le fa'atupuina ma le fa'afaileleina, fa'atasi ai ma le fa'aleleia o ala, o le a fa'afaigofie ai mea mo i'a. O le mauaina o le faʻamaoniga mo le taimi muamua o iʻa mai luga o loʻo oʻo atu i lalo i Fremont o se tala matagofie mo le anoanoai o tagata na galulue malosi mo le sini faʻatasi o le toe aumaia o le uamea i Alameda Creek.

"Ua matou faia le alualu i luma maoae i le fausiaina o atinae o femalagaiga o i'a i le pito i lalo o le taulaga o le matou eleele apovai, ua mafai ai ona fuaina samoa matutua ma ulu uamea e aau i luga o le vaitafe e oo atu i nofoaga lelei i le Niles Canyon ma le pito i luga e agai atu i Sunol Regional Wilderness," o le tala lea a Jeff Miller, faatonu o le Alameda Creek Alliance. “Ae o le manuia o femalagaiga i lalo o i'a laiti e tutusa lava le taua; O se fiafiaga le mafai ona fa'amauina nisi o a tatou i'a o lo'o aga'i atu i le Fagaloa e fa'amae'a ai lo latou taamilosaga mata'ina.

O le apefa'i i'a lona lua a le ACWD, na mae'a ia Tesema o le 2022, na fausia i le galulue fa'atasi ma le Itumalo Fa'asao o Lologa ma le Fa'asao Suavai a Alameda. O le apefa'i i'a muamua na'o le pito i luga na mae'a i le 2019; na fausia uma apefa'i e maua ai auala e fa'ata'amilo ai vai ma fa'atonutonu lologa mo u'amea, fa'a feterale ua fa'aigoaina o se i'a fa'amata'u, ma isi ituaiga o i'a femalaga'i o lo'o popole i ai, e o'o atu ai i vaituloto ma fa'afailele i le pito i luga o le alavai o Alameda ma faafaigofie ai le toe fo'i mai o i'a laiti. agai i lalo i le Fagaloa ma le vasa. O le Polokalame Toe Fa'aleleia o Ala I'a i Lower Alameda Creek o se tupe e $80 miliona, faatasi ai ma le $33 miliona e fa'ameaalofa ai, e fa'atatau i mana'oga o le siosiomaga ma le suavai. Na ta'ua uma, ua fausia e le ACWD ni galuega e fitu o ala i'a ma le suavai i le luasefulu tausaga talu ai, i le galulue fa'atasi ai ma ofisa e 24 ma paaga.

Na aveese e le SFPUC ia Sunol ma Niles dams, lea na faailoaina o pa puipui o iʻa i le Niles Canyon, i le 2006. Na faʻapipiʻiina foi e le lala sooupu le faʻasaʻoina o vai o le siosiomaga o Calaveras Reservoir i le 2019 ma faʻaitiitia le faʻafefe o vai i le 2021 i le Suia o le Faatanoa o Calaveras ma le Alameda Creek Diversion Dam. (ACDD) poloketi. O lo'o taula'i uma i le fa'ateleina o le fa'atupu u'amea ma le fa'afaileleina o nofoaga i lalo ifo o fale ta'itasi. O le poloketi ACDD na aofia ai le fausiaina o se apefa'i i'a lavelave o lo'o fa'aogaina ai le PIT tag technology e mafai ona iloa ai i'a matutua ma tamaiti laiti o lo'o fealua'i i luga ma/po'o lalo ifo ile apefa'i. O lo'o fa'atautaia e le SFPUC le tele o galuega mata'ituina fa'aletausaga ua fuafuaina e fa'amaumauina ai le Rainbow Trout ma le ulu uamea, fa'afailele ma fa'agasolo i lalo, le faitau aofa'i o i'a ma uiga fa'aalalafaga, ma tulaga lelei o le suavai i vaega o le pito i luga ma lalo ifo o ona nofoaga.

tua

Talu ai ona o le steelhead i le Bay Area na lisiina o se ituaiga lamatia i lalo o le Tulaga Endangered Species Act i le 1997, o se tuufaatasiga o faʻalapotopotoga ma lala sooupu ua galulue faʻatasi i galuega toe faʻaleleia e faʻataga ai iʻa femalagaaʻi e oʻo atu i nofoaga e fafaga ma tausia ai i luga o le vaitafe o Alameda. O paaga a le Alameda Creek Fisheries Restoration Workgroup ua maeʻa le toeitiiti atoa le luasefululua galuega faatino i le eleele apovai talu mai le 2001, e aofia ai le aveeseina o tamaʻi dam ma isi pa puipui o iʻa, fausiaina o apefai iʻa, suia o paipa ala, ma le faʻapipiʻiina o faʻamau iʻa i vai faʻafefe. . O lo'o galulue fo'i lala sooupu o le vai i ni poloketi e fa'aleleia ai le tafe mai o vaitafe ma toe fa'afo'i ai nofoaga e nonofo ai vaitafe ma alavai i le alavai o Alameda ma ona alāvai. O nei galuega toe fa'aleleia ua o'o atu nei i le 20 maila o le fa'atupuina ma le fa'afaileleina o nofoaga i Alameda Creek ma ona alāvai e mafai ona maua e samoa e tafe mai i le sami.

Steelhead, samani ma nisi lamprey o i'a fa'atauva'a, ola i o latou olaga matutua i le vasa ma femalaga'i i vaitafe ma vaitafe e fa'aola, fa'atasi ai ma a latou fanau i le nofoaga talafeagai pe a avanoa. Resident Rainbow Trout ma steelhead o ituaiga ola eseese o le ituaiga lava e tasi, Oncorhynchus mykiss - nuanua e tumau pea i se siosiomaga vaitafe i o latou olaga atoa, ae o le ulu uamea e malaga atu i le sami ma toe foi atu i lo latou fanau mai vaitafe e fafaga ai.