Mataala mataala

Afai o lo'o e feagai ma se vai, eletise, po'o se paipa fa'alavelave fa'afuase'i po'o se fa'afitauli tautua vala'au le matou telefoni 24-itula i le 3-1-1 po'o le (415) 701-2311 mai fafo SF pe saini i le sf311.org. Aoao atili pe toe iloilo mataala auaunaga malosi.

O le Faiaoga o se Valaauga mo Najla Faranza

Najla Farzana i se asiasiga i le Vanu o Panjsher i Afghanistan
  • Alex Weiskopf
Najla Farzana

O le aoao atu o se valaauga mo Najla Farzana. Na te faʻaaogaina avanoa uma e faʻalautele ai lona malamalama ma fesoasoani i isi ia faia foi. I le avea ai ma se ofisa aʻoaʻoga i Moccasin, na te atiina ae ma tuʻuina atu aʻoaʻoga a tagata faigaluega ma lagolagoina le 'au soifua maloloina ma le saogalemu. 

Aʻo leʻi auai i le SFPUC i le 2019, sa ola Farzana i se olaga na o ni nai tagata e mafai ona mafaufauina. Na fanau mai o ia ma ola aʻe i se isi sosaiete. O ona aafiaga tulaga ese o le galue i le maea ai o feteenaiga ma aganuu eseese ua tuuina atu ia te ia le tomai e avea ai ma se faiaoga lelei ma se faiaoga.

Ola i Lalolagi e Lua 

Farzana na fanau i Afghanistan, o se atunuu ua tele tausaga o taua ma le tele o pulega. I lalo o le pulega o loʻo i ai nei, o fafine o Afghanistan o ni pagota i totonu o latou lava fale ma e le faʻatagaina ona faigaluega pe alu i aʻoga.  

Najla Farzana i Afghanistan
O le tuugamau o Ahmad Shah Massoud i Panjsher, o se faailoga o le tetee atu i le Soviet occupation i le va o le 1979 ma le 1989.

O le tausia aʻe o Farzana e matuā ese lava ma le auala e tausia ai fafine i lona atunuu i aso nei. Na fanau o ia i totonu o se aiga e leai ni tulafono a alii ma tamaitai ma sa tutusa le faiga o alii ma tamaitai.  

I le 1980, na osofaʻia ai e le Soviet Union Afghanistan. Na sosola Farzana ma lona aiga i le Iunaite Setete o ni tagata sulufai. O iinei na latou feagai ai ma se aganuu ese, gagana, ma le faailoga tagata i aso taitasi.  

Ua faasoa atu e Farzana le mea na fai atu ai lona tama ia te ia, “Atonu e te leiloa so o se mea lava e te maua ae na o le poto. O mea ua e a'oa'oina, o lou tikeri i le kolisi, o lou poto masani i le olaga e le mafai ona aveesea mai ia te oe. E leai se tapulaa i mea e mafai ona e faia. O le mea pito sili ona taua o lou faia lea o le laasaga muamua.” 

Aloese mai Pulu  

Ina ua maeʻa mea na tutupu i le 9/11, na toe foʻi Farzana i Afghanistan e avea o se vaega o le Faagaioiga o le Enduring Freedom a le Iunaite Setete. I lana matafaioi, sa ia aoaoina tagata faigaluega a le malo, faatuina polokalame mo tamaitai, ma galue i le faiga o le paketi a Afghanistan. Sa ia galulue ma tagata mai le tele o talaaga eseese ma tulaga o aoaoga. Sa faamalieina le galuega ae sa leai ni tulaga lamatia; sa tatau ona ia “aloese mai pulufana ma pomu pule i le ola” i le tele o taimi.  

Ina ua uma ona galue i le 10 tausaga i Afghanistan, na toe foi Farzana i le Bay Area. Na fa'amamaluina o ia mo lana galuega i le Pine Achievement for Civilian Service mai le United States Armed Forces i le 2004, ma le NATO's Medal of Honor i le 2012. 

Na maua e Farzana se pine mai le NATO mo lana galuega i Afghanistan
Na maua e Farzana se pine mai le NATO mo lana galuega i Afghanistan.

Eseesega, Tulaga tutusa, Fa'aofia

Fai mai Farzana se upusii mai ia Abdu'l-Bahá, o se siamupini lauiloa o le faamasinoga tonu ma le amepasa mo le filemu faavaomalo, "O le lalolagi o tagata soifua e lua ona apaau: o le tane ma le fafine. Afai lava e le tutusa le malosi o nei apaau e lua, e le lele lava le manulele.”  

"Ina ia mafai ona olaola ma manuia se faalapotopotoga e tatau ona i ai le eseesega o itupa. O le ese'esega ma le fa'atasi e fa'atupuina ai i matou," o le tala lea a Farzana. 

“O le Masina o Talafaasolopito o Tamaitai ua aumai ai ia te au le faamoemoe, o le toatele na muamua ia i tatou sa tauivi ma tauivi mo a tatou aia tatau ina ia mautinoa o loo i ai so tatou ala sili atu. Ua toe oo mai le taimi tatou te tau ai ma saunia se auala faigofie mo i latou e le tagolima.” 

Fa'amanatuina e Farzana le fa'alauiloaina o le Sesame Street i Afghanistan
Fa'amanatuina e Farzana le fa'alauiloaina o le Sesame Street i Afghanistan.

Fa'atonu ma Gaioiga 

I le 2001, na faʻaalia ai Farzana ma ona tuafafine i se tala ile SFGATE. O le tala e uiga i la latou polokalame e fesoasoani ai i talavou Afghan Amerika malaga mai. Farzana tuuto atu o ia lava i le polokalame mo le 10 tausaga, faiaoga 220 tamaiti, fa aso o le vaiaso. 

Ua faaauau pea e Farzana lana auaunaga i isi. O ia o le faatonu sili mo le SOS Afghanistan. O lana taulaiga o le fesoasoani lea ia i latou ua afaina i taua, faʻateʻaina, ma faʻatauvaʻa ma faʻailoa fofo faʻapitonuʻu e faʻamalosia tamaitai ma aveese aiga mai le mativa. 

Alex Weiskopf