Mataala mataala

Afai o lo'o e feagai ma se vai, eletise, po'o se paipa fa'alavelave fa'afuase'i po'o se fa'afitauli tautua vala'au le matou telefoni 24-itula i le 3-1-1 po'o le (415) 701-2311 mai fafo SF pe saini i le sf311.org. Aoao atili pe toe iloilo mataala auaunaga malosi.

Grace Samish Fa'afetaia lona Manuia i le Fa'atonu ma le "Uunai Atu"

Grace Samish
  • Heidi Anderson

I totonu o se fanua e tumu i alii inisinia, o Grace Samish o loʻo olaola. Ma o lenei, ina ua mavae le toeitiiti atoa le ono tausaga i le alamanuia, na ia manatua lona ala i se galuega i le Inisinia Mechanical sa le masani ai. “Na amata uma lava a’o ou i ai i le Kolisi a le A’ai e fai a’oa’oga lautele. Sa ou le iloa le mea sa ou manao e fai.”

Ina ua fautua mai se tamaitai o lana vasega e lelei o ia i le inisinia masini, sa le iloa e Samish po o le a le inisinia masini. "Na ia lisiina mea uma ou te lelei i ai, e pei o le galue i oʻu lima, tuʻu ese mea, ma numera."

Sa fiafia Samish. Sa lesitala o ia i le Iunivesite o le Setete o San Francisco ma faalauiloa lona tulaga maualuga i le matata o inisinia masini. “O le taimi lava na amata ai ona ou alu i vasega, sa ou fiafia lava e fai se fuafuaga --e ui lava sa ou iloa o se auala umi i luma atu,” o lana tala lea.

Grace Samish

Uunaia i Masalosalo

Ae sa le'i faigofie. Sa ia manatua se taimi na ia matua masalosalo ai i le ala na ia filifilia. “E leʻi lelei aʻu i le suʻega, e lē lelei tele i le tusitusi, ma e faigatā tele le aʻoga. Sa ou fefe – mo sina taimi!” Ae i le faia o se tautinoga ia te ia lava, sa ia iloa e tatau ona ia faia. Ina ua toe foʻi i le aʻoga, sa ia faia se taumafaiga e suʻe ni tupulaga i le vasega e le gata e eseese, ae matala mafaufau e pei o ia. “Sa fai a matou suʻesuʻega e mafai ona matou taʻutino atu matou te leʻi malamalama i se tofiga. Ona matou galulue faatasi ai lea.”

Faiaoga Autu i lana Ala o Galuega

Na amata e Samish lana galuega saʻo mai le kolisi ma se galuega faataitai i le San Francisco Public Utilities Commission (SFPUC). Sa avea o ia ma a'oa'oga fa'a Mechanical Design ma le SFPUC's Engineering Management Bureau. Na ia manatua le tele o mea na ia aʻoaʻoina e uiga i faiga faʻainisinia ma le faiga o le mamanu.

Aemaise lava, na ia fai mai, "Na ou aoaoina le taua o le auai ma lau 'au ma fai fesili."

O lana poloketi muamua, Northpoint Outfall Rehabilitation Project, sa i ai Pule Faufale Jim Wang. E ui ina sa fou o ia i le fanua, ae sa faatuatua Simi i lona tomai e foia ai faafitauli. “E fai mai e Jim ni fesili na fesoasoani ia te au e atiina ae ni fofo na o au lava,” o le tala lea a Samish. "Afai ou te foliga mai i luga aʻe o loʻu ulu e sau o ia e lagolago." O lena faagasologa ma le faatuatuaina, na ia fai mai ai, na maua ai lona talitonuga.

A o faaauau pea ona avea o ia ma se vaega o le tele o poloketi a le SFPUC ma le tele o matagaluega, sa ia feiloai ai ma le Pule o Poloketi a le Water Enterprise Heather Pohl (lea ua litaea nei). “A o avea ma se tamaitai talavou,” na manatua ai e Samish, “sa ou mafaufau pea e tatau ona ou vave iloa mea uma.” Sa i ai iina Heta e faamanatu atu ia te ia e le faapea o le atoatoa. “Sa ia fai mai pea, 'faaalu se taimi e iloilo ai le talaaga, aumai ni manatu fou, ma fausia se fuafuaga.'”

O lo'o galue nei Samish mo Joe Hill Consulting Engineers i le Scope 2A Project Closeout mo le poloketi fou a le Fale Togafitiga i Sautesasae. (O se fale faufale e faʻamautinoa ua maeʻa uma galuega faufale e tusa ai ma noataga faʻakonekarate ma faʻamaonia o le tulaga lelei e fetaui ma manaʻoga.)

Fa'asoa lona Tomai

I le avea ai o se vaega o lana galuega, e ofo atu foʻi e Samish le taimi mo tamaiti aʻoga musuia e ono fiafia i inisinia masini. "I le taimi o le faʻamaʻi, na ou ofo atu ou te alu i luga o se 'galuega saoasaoa-tafaoga' mo tamaiti aʻoga i inisinia masini." A o latou fesili atu ia te ia e uiga i lana galuega ma fautuaga mo le amataina, sa ia iloaina. “Atonu ua ou iloa le mea lea ou te tautala ai!”

Fautuaga mo Tamaitai Talavou

Ina ua fesiligia po o le a lana fautuaga mo tamaitai e mafaufau e uiga i galuega i le inisinia po o isi matata e faatatau i le matematika ma le faasaienisi, sa fai mai Samish: “E te le tau sa'o i le taimi muamua. O le mea moni, masalo e te le faia. Ae fa'alagolago ia te oe lava, ia e iloa ua lava lou atamai, ma i'u ai, o le galue malosi ma le galulue fa'atasi, o le a e fa'ataunu'uina ai le mea na e fa'amoemoe e fai.”