Mataala mataala

Afai o lo'o e feagai ma se vai, eletise, po'o se paipa fa'alavelave fa'afuase'i po'o se fa'afitauli tautua vala'au le matou telefoni 24-itula i le 3-1-1 po'o le (415) 701-2311 mai fafo SF pe saini i le sf311.org. Aoao atili pe toe iloilo mataala auaunaga malosi.

Na fa'afefea ona fa'aosoina e le CityWorks Phoebe Chen e tulituliloa avanoa mo le Inisinia Sivili

Phoebe Chen i le UC Berkeley.
  • Teresa Young

Sa masani ona talitonu Phoebe Chen o le fanua inisinia e le mafai ona oo atu ia te ia. "Sa ou manatu e faigata tele le inisinia pe na o alii," o lana tala lea. "Ae i se tasi taumafanafana na suia ai laʻu vaaiga ma fesoasoani i le faavasegaina o le ala mo laʻu faigamalaga."

O Chen o lo'o a'oga i le tausaga lona tolu i le Iunivesite o Kalefonia i Berkeley, fa'apitoa i le Civil Engineering. Na ia fa'amae'aina muamua a'oga fa'aa'oa'oga e tolu i le taumafanafana e ala i le CityWorks, lea na fa'aalia ai o ia i ala eseese o galuega a le STEM ma fa'atagaina ai o ia e fa'afeso'ota'i ma isi tama'ita'i inisinia. O lenei taumafanafana, o loʻo ia aʻoga i le taumafanafana e suʻesuʻe atili ai tomai faʻapitoa i Inisinia.

Phoebe Chen galue i se komepiuta i le taimi o lana galuega faataitai i Brown ma Caldwell i le 2019.
Phoebe Chen galue i se komepiuta i le taimi o lana galuega faataitai i Brown ma Caldwell i le 2019.

Na malaga mai Chen mai Saina ma ona matua ma lona tuafafine a'o le'i amataina lona tausaga la'ititi i le Aoga Maualuga a Burton i San Francisco. Sa faateia o ia i le amata sauniuni o tamaiti aoga i le Iunaite Setete mo le kolisi i lo latou tausaga laiti i le aoga maualuga, ae o tamaiti aoga i Saina na faataitai ma talosaga mo le iunivesite a o lei faauu mai le aoga maualuga. "Sa ou ofo ona o nisi o laʻu vasega ua uma ona fai ni fuafuaga o le taumafanafana e faigaluega pe tulituliloa se galuega faataitai," o lana tala lea. "Ou te lei mafaufau e talosaga mo galuega faataitai sei vagana ua ou vaai i se pepa lautele a le CityWorks i fafo atu o le ofisa o loʻu faufautua i le aoga maualuga. Sa ou fuafua e tulituliloa le tausitusi ona o loʻu lelei i le numera. O le ata o le CityWorks na faʻasalalau ai galuega faʻatino i tausitusi ma inisinia, o lea na ou filifili ai e faʻaaoga lena taumafanafana."

CityWorks ofo atu a'oa'oga fa'aa'oa'oga fa'aa'oa'oga i le tau mafanafana e totogi mo tupulaga o le Bay Area ma fa'ailoa atu i tamaiti a'oga maualuluga ma kolisi ni galuega fa'afiafia ma le fa'ailoaina o Tagata o Lanu ma fafine, e fa'aali atu ai ia i latou le tele o avanoa faigaluega o lo'o avanoa mo i latou i totonu o le vaega o mea aoga. O le poto masani a Chen's CityWorks na mafai ona maua e ala i le SFPUC's Social Impact Partnership Program, o se taunuuga o tautinoga na faia ma tuʻuina atu e kamupani tumaoti o loʻo galulue i galuega tetele a le SFPUC. Ina ia atia'e ma fa'agaioi le polokalame a le CityWorks, o lo'o faipa'aga fo'i le SFPUC ma Young Community Developers, ose fa'alapotopotoga fa'apitonu'u fa'alotoifale e taula'i i le fa'amalosia o tupulaga talavou ma a'oa'oga fa'avae. 

I le avea ai o se tagata aʻoga, sa tuʻuina Chen i kamupani o loʻo galulue i galuega faʻatino a le SFPUC, e pei o Dabri, Inc. ma Brown ma Caldwell. I le taimi o ana galuega faataitai, sa galulue ai o ia ma le aufaigaluega a le kamupani i lea aso ma lea aso o le ofisa ma le pulega, ma sa maua foi le avanoa e aoao ai e uiga i faamaumauga o galuega faatino ma tomai eseese faainisinia. Na feiloaʻi Chen ma tamaʻitaʻi inisinia ma failauga a CityWorks na faʻasoa faʻamatalaga e uiga ia latou poto masani i galuega ma malaga. E ala i na talanoaga, na iloa ai e Chen o inisinia ma isi matata STEM e mafai ona maua e ia ma isi tamaitai talavou. 

"Na ou aʻoaʻoina pe faʻafefea ona aʻafia e inisinia le lalolagi o loʻo siomia ai i tatou ma mea faʻapitoa eseese e mafai ona suʻesuʻeina, e pei o le lelei o le ea, suavai leaga, felauaiga, lelei o le vai, ma isi mea," o lana faʻasoa. "Na musuia aʻu e maua e tagata uma le avanoa e alu ai i lenei matata."

Na fa'amatala e Chen le fa'amaninoina o le ta'amilosaga o fale a le SFPUC ma le CityWorks i lana fa'ai'uga i le fa'ainisinia o le va o tagata. "O le malaga i Hetch Hetchy na matala ai, e ui lava sa i ai i totonu o le tausaga ma le afi afi ma le asu, ae o se mea manaia le vaaia o sea inisinia maofa i aso e lua. O le taimi muamua lea na ou alu ai i se malaga talu mai le malaga mai i O le Iunaite Setete I se tasi po, na matou o ai i le faatanoa ma tilotilo i fetu. Na ou iloa ai le tele o inisinia ma faufale e fausia ai fale o le SFPUC ma Hetch Hetchy, mai paipa e oo atu i fale e togafitia ai, tilivaina le auaunaga i le Bay Area. O se mea ofoofogia le vaʻaia muamua o fale," o lana tala lea.

A'o fa'aauauina a'oa'oga a Chen i le UC Berkeley, ua ia fuafua e su'esu'e atili fa'ainisinia fa'apitoa e tulituliloa i a'oga fa'au'u. "Ou te fiafia i geotechnical, tulaga lelei o le ea ma le inisinia o suavai leaga, ae ou te le manaʻo e taofia aʻu mai isi faʻamoemoega ou te manaʻo e fausia ai laʻu matata," o lana tala lea. "Na fesoasoani le CityWorks ia te aʻu e iloa ai le tele o matata i totonu o inisinia, o lea ou te manaʻo e tuʻuina atu ia te aʻu le avanoa e aʻoaʻo atili ai ma feiloaʻi ma isi tamaʻitaʻi inisinia i na matata."

Mo tupulaga talavou o loʻo suʻesuʻeina matai poʻo mea e fiafia i ai e aʻoga i le kolisi, e fautuaina e Chen le talosaga mo galuega faʻataʻitaʻi i le aʻoga maualuga ma le kolisi e aʻoaʻo ai e uiga i avanoa eseese o galuega. "Saini e vaʻai pe o le a le mea e te manaʻo ai. Afai ua e fiafia i le STEM, suʻesuʻe pea poʻo a isi matata e te fiafia i ai. Taumafai e suʻe se mea e mafai ona e faia e oe lava. E te le iloa poʻo a faitotoa o le a tatalaina mo lou lumanaʻi. Tuu atu oe e musuia ma alu i ai."