Mataala mataala

Afai o lo'o e feagai ma se vai, eletise, po'o se paipa fa'alavelave fa'afuase'i po'o se fa'afitauli tautua vala'au le matou telefoni 24-itula i le 3-1-1 po'o le (415) 701-2311 mai fafo SF pe saini i le sf311.org. Aoao atili pe toe iloilo mataala auaunaga malosi.

Malamalama i le masina o Talafa'asolopito Uliuli: O se Talanoaga ma le Su'esu'ega Fa'apa'aga Elise Washington

Malamalama i le masina o Talafa'asolopito Uliuli: O se Talanoaga ma le Su'esu'ega Fa'apa'aga Elise Washington
  • Donovan Gomez

Fa'amanatuina le masina o Talafaasolopito Uliuli

O Fepuari o le Black History Month, o se taimi e faamanatu ai le tele o sao ma mea na ausia e le Black community. O lenei masina e maua ai le avanoa e faʻaalia ai le aʻafiaga o taʻitaʻi Black, mafaufau i luitau o loʻo feagai ma le nuʻu, ma faʻamanatuina le maufetuunaʻi ma taunuʻuga na faʻavaeina ai le tatou tala faʻasolopito.

I le avea ai o se Su'esu'ega Fa'apa'aga i le San Francisco Public Utilities Commission (SFPUC), na te fa'atautaia e Elise Washington sootaga i lea aso ma lea aso ma pa'aga a le SFPUC, matagaluega i totonu, ma tagata mautotogi e lagolagoina le Nofoaga Autu i Sautesasae. O lana matafaioi o loʻo nofo i le vaeluaga o fesoʻotaʻiga, gaioiga, pulega faʻapaʻaga, ma galuega faʻapitoa. 

A na te le o puleaina mafutaga e fai ma sui o le SFPUC, e galue o ia ose Well-Being @ Work Champion, faatasi ai ma se vaega maoae o tagata faigaluega. O le soifua manuia @ Work Champions e fa'atupuina se aganu'u o le soifua maloloina ma le soifua manuia i nofoaga eseese o galuega e ala i feso'ota'iga, mea tutupu, ma mafutaga faaleaoaoga.     

Na faasoa mai e Elise le taua o le faamanatuina ma le faamamaluina o le masina o Talafaasolopito Uliuli.

Malamalama i le masina o Talafa'asolopito Uliuli: O se Talanoaga ma le Su'esu'ega Fa'apa'aga Elise Washington

fesili: O le a le uiga o le masina o le Black History Month ia te oe?
tali: Ia te a'u, o le masina o Talafaasolopito Uliuli o se tasi lea o le tele o taimi fiafia i le tausaga atoa e faamanatu ma siitia ai le tala faasolopito ma aganuu. I le avea ai ma se tamaitiiti tuputupu ae i Kalefonia i Saute, o le masina o Talafaasolopito Uliuli o se taimi faamanatu, e pei o se Kerisimasi lona lua (e aunoa ma ni meaalofa). Na matou auai ma loʻu aiga i mea faʻapitonuʻu, e pei o le faʻataʻitaʻiga faaletausaga o le Black History Month, kuka i le paka, ma isi faʻafiafiaga lautele. 

I le avea ai ma se tagata matua, o le masina o Talafaasolopito Uliuli o se taimi faʻamanatu pea. O se tasi o auala ou te fiafia i ai i taimi uma e faamanatu ai o le Black Joy parade i Oakland. O le solo o le Black Joy o se fa'agaioiga matagofie ma fa'aleaganu'u fa'afiafiaga, o se nu'u fa'aola fa'apop-up, ta'aloga ma toga, ma mea'ai fa'aa'ai pito i luga.

fesili: O le a le mea e sili ona e mitamita ai i lau aganuu?
tali: Ou te matua mitamita lava i alaleo o eseesega ma faʻaaliga o aganuu Black i le lalolagi atoa. Mai Aferika i Amerika i Saute, Caribbean, Amerika i Matu, ma isi taga o le lalolagi, o le aganuu Black e tele naua faʻaaliga. E ala i femalagaiga, ua fa'alauteleina ai lo'u iloa o le aganuu Uliuli i fafo atu o le lalolagi i Sisifo.  

O femalagaaiga o se tasi o o'u faiaoga sili. Ua ou iloa e sili atu ma le tasi le auala e faamanatu ai le aganuu Black. O le mea moni, o le aganuu Black e matua lautele ma lautele, e faʻamatalaina o le tuʻuina lea o se pulou poʻo se tapulaʻa i luga. O le aganu'u uliuli e olaola ma fa'afouina i aso uma.

fesili: O le a se fautuaga e te tuʻuina atu i tamaiti aʻoga o loʻo vaʻavaʻai e amata se matata i le City Government?
tali: O le a ou fautuaina tagata tomai faʻapolofesa amata ma le fiafia i le malo o le taulaga, e suʻesuʻe matagaluega a le Aai ma aʻoaʻo e uiga ia latou galuega. Ma, e tatau ona latou faʻailoa se lisi o matagaluega e foʻia faʻafitauli e sili ona latou fiafia i ai ma saili ni auala e aʻafia ai. E mafai ona aofia ai le auai i fonotaga a le Komiti Faatonu ma le Komisi. Ou te fautuaina foi le auai i mea e fai e fesoʻotaʻi ai ma le aufaigaluega a le Aai, aemaise lava i latou o loʻo amata a latou galuega.