Mataala mataala

Afai o lo'o e feagai ma se vai, eletise, po'o se paipa fa'alavelave fa'afuase'i po'o se fa'afitauli tautua vala'au le matou telefoni 24-itula i le 3-1-1 po'o le (415) 701-2311 mai fafo SF pe saini i le sf311.org. Aoao atili pe toe iloilo mataala auaunaga malosi.

Mauaina o le Olioli i le Galulue Fa'atasi: O le galuega a Simon Pan's A'ai na amata i le Galulue 'au

Simon Pan ina ua uma lona faauuga mai le UC Davis.
  • Teresa Young

O le fa'auo ma le galulue fa'atasi o vaega taua ia o so'o se falefaigaluega fa'afiafia. O le sa avea muamua ma “tagata faigaluega toatasi” Simon Pan na muamua mauaina lona taua ma le fiafia e lei faamoemoeina mo le galulue faatasi o se CityWorks summer intern galue i le SFPUC's Southeast Treatment Plant. 

“I Burton [Phillip and Sala Burton Academic High School] sa ou galue lava na o au, o aʻu o se tagata na o aʻu. Faatasi ai ma le CityWorks, na ou vaʻaia le auala e fesoʻotaʻi ai inisinia ma galulue faʻatasi ma le tasi ma le isi ina ia manuia se poloketi. Na ou iloa o le galulue faatasi e malie ma ou te manaʻo moni lava i lena lava ituaiga lelei, galulue faʻatasi i laʻu lava galuega."

Na fesoasoani le CityWorks ia Pan ia iloa lona mana'o fa'afuase'i mo se faiga galulue fa'atasi ma suia ai lana a'oga ma le ala faigaluega. I le avea ai ma se tasi na fanau i San Francisco ma tausia i le Bayview, o le CityWorks foi o lana uluai folasaga i auaunaga lautele ma galuega a le malo i totonu o lona nuu. 

Simon Pan i le taimi o lana galuega faataitai (le laina pito i luga i le pulou SF Giants).
Simon Pan i le taimi o lana galuega faataitai (le laina pito i luga i le pulou SF Giants).

“E ese le manaia o le vaʻavaʻai atu i fegalegaleaiga i le va o inisinia, tekinisia fanua, ma isi tagata faigaluega. Sa galulue fa'atasi tagata uma ma le fa'aaloalo i tomai o le tasi ma le isi, "o le tala lea a Pan. “I le vaai atu i le lelei ma le naunau o tagata uma e galulue le tasi i le isi, sa ou maofa i le mafai ona ou i ai iina i le sefulu tausaga ma i ai i se tulaga e mafai ai ona ou galulue faatasi ma isi tagata e manuia ai se galuega faatino. O le uiga o le inisinia, fesoʻotaʻiga, foʻia faʻafitauli ma fausia le tasi ma le isi." 

O le poto masani a Pan's CityWorks na mafai ona maua e ala i le SFPUC's Social Impact Partnership Program, o se taunuuga o tautinoga na faia ma tuʻuina atu e kamupani tumaoti o loʻo galulue i galuega tetele a le SFPUC. CityWorks e tu'uina atu i talavou mai San Francisco ni galuega fa'aa'oa'oga totogi i kamupani tuma'oti o lo'o galulue i galuega faufale ma inisinia mo le SFPUC. O le polokalame e faʻatatau tonu lava i tupulaga talavou mai le itu i Sautesasae. O le sini a CityWorks o le faʻalauiloaina lea o tamaiti aʻoga maualuga ma kolisi i galuega faʻafiafia ma le le faʻaalia o Tagata o Lanu ma fafine, faʻaali atu ia i latou le tele o avanoa faigaluega o loʻo avanoa mo i latou i totonu o le vaega o mea aoga. O lo'o fa'agaioia e ala i se faiga fa'apa'aga i le va o le SFPUC ma le fa'alapotopotoga a Young Community Developments. 

O le galuega faataitai a Pan i le Fale Togafitiga i Sautesasae na fa'aalia ai o ia i le fa'agasologa o le vai otaota ma le fa'agaioiina o fale. Sa masani ona feiloai ma inisinia, tekinisia fanua ma isi tagata faigaluega sa galulue vavalalata i galuega faatino ma galuega.

“O vaiaso ta'itasi, ou te fa'aataina se tagata faigaluega fou e a'oa'o e uiga i se vaega 'ese'ese o le fa'agaioiina o le suavai leaga. Na ou vaʻai pe na faʻapefea ona galulue faʻatasi nei tagata taʻalo eseese e faʻatino galuega a le Laʻau.

Na faaauau le aʻoga a Pan i le Iunivesite o Kalefonia, Davis i le tele o le Civil Engineering. Ona ia galue lea i le Aai ma le Itumalo o San Francisco i San Francisco International Airport (SFO) i le taumafanafana o le 2016. "E pei o se tamai aai o se vaega o le Aai," o lana faamalamalama mai lea. "O le SFO o loʻo i ai lana lava matagaluega a le afi, fale faʻamaʻi otaota, fale e nofo ai ma mea e nonofo ai, tautua meaʻai, felauaiga, ma isi mea. Sa ou manuia i le iloaina o le auala e faagaoioia ai se aai i se tulaga laitiiti i le malaevaalele.”

Talu ona fa'au'u mai le UC Davis, o lo'o fa'aauauina e Pan lana malaga fa'apolofesa e galue o se Inisinia nofomau ile pulega faufale ile SFO. I lona tulaga, e masani ona ia galulue faatasi ma foia faafitauli ma inisinia, au faufale, konekarate, ma pule faakonekarate ina ia mautinoa le alualu i luma o ana galuega faatino i le taimi ma i totonu o le paketi, faʻaaogaina lesona na aʻoaʻoina i le taimi o lana galuega a le CityWorks i le tele o tausaga ua mavae. 

Pan ua faʻatupulaia le faʻafetai malosi mo auaunaga lautele ma galuega STEM talu mai lona poto masani ma CityWorks i le 2012. "O le galue mo le Aai e lagona le lelei," o lana tala lea. "Ou te galue mo loʻu nuu ma le mea na ou ola aʻe ai ma fesoasoani e lagolago le Aai i se auala e aʻafia ai."

Mo tupulaga talavou e fiafia i galuega e taulaʻi i le STEM ma auaunaga lautele, na ofoina atu e Pan se poto na ia aʻoaʻoina i le tele o tausaga. “O le tele o faitotoʻa e te tuʻituʻi atu ai, o le tele foʻi lenā o faitotoʻa e matala mo oe. A matala nei faitotoʻa, faʻaaoga le avanoa e laa atu ai ma vaʻai poʻo fea e ave ai oe e le olaga, ”o lana faʻasoa, ma le faʻamoemoe e faʻamalosia isi tupulaga talavou. “Saili a’oga ma se matata i STEM. E tele naua mea e mafai ona e faia e auauna atu ai i lou nuu e ala i le faaaogaina o lena poto ma le poto masani.”