Mataala mataala

Afai o lo'o e feagai ma se vai, eletise, po'o se paipa fa'alavelave fa'afuase'i po'o se fa'afitauli tautua vala'au le matou telefoni 24-itula i le 3-1-1 po'o le (415) 701-2311 mai fafo SF pe saini i le sf311.org. Aoao atili pe toe iloilo mataala auaunaga malosi.

Malik Seneferu's Mural Installation i Evans Avenue

tusiata Malik Seneferu
  • Kristen Webb

Ave i lalo Evans Avenue i le pitonu'u o Bayview ma o le a e va'ai ai i se fa'atagata tetele le tumau, Fa'amama le Ea, saunia e Bayview Hunters-Point tagatanuu ma le tusiata o Malik Seneferu. O lo'o fa'apipi'i le ata i luga o le pa o le Headworks Facility Project i le alalaupapa Evans i le va o Rankin ma Phelps Streets.

O Seneferu na tofia e le SFPUC ma le San Francisco Arts Commission (SFAC) e fausia le ata mo le itu i Sautesasae. Mo Seneferu, o le fatuina o faatufugaga o lona uiga o le fatuina o sootaga ma le nuu ma faalolotoina le mafutaga ma e pele, o tagata na ia feiloai i ai, ma maua ai le avanoa e aapa atu ai i tagata na te le feiloai lava i ai.

“E i ai se upu na ou ola aʻe ai i le faalogo, 'i totonu o le nuu o loʻo i ai le upu lotogatasi', o lona uiga ia te aʻu o le fesoʻotaʻiga, o le lotogatasi, ma le galulue faʻatasi o tagata mo se faʻamoemoe sili atu," o le tala lea a Seneferu. "O tagata o loʻo o mai faʻatasi e fefaʻasoaaʻi manatuaga ma fefaʻasoaaʻi manatu o le lumanaʻi."

Bayview Hunters-Point tagatanuu ma le tusiata o Malik Seneferu o loo tu i luma o lana ata
Bayview Hunters-Point tagatanuu ma tusiata Malik Seneferu

O lo'o fa'amautu nei i Richmond, o Seneferu ose tusiata ma muralist lana galuega e su'esu'e ai tu'uga, fa'asinomaga, fa'apolokiki, fa'aleagaga, ma le talavou. O faatufugaga a Seneferu ua fa'aalia i fale mata'aga, falemata'aga, mekasini, ma nusipepa i le salafa o le lalolagi fa'atasi ai ma le fa'amamafa fa'apitoa i nu'u e le'o tautuaina i le Bay Area. I le 2004, na ia taʻitaʻia ai le Come Alive poloketi o loʻo galulue ma aʻoga i le Bayview- Hunters Point e galulue faʻatasi ma tamaiti aʻoga i le mamanu ma le valiina o ata lautele e lua.

I le faiga faapaaga ma le SFAC, o le polokalame faatufugaga le tumau a le Headworks Facility Project, na faalauiloaina i le tausaga talu ai, o loo iai ni tusiata se toafa o loo faaalia a latou ata mo se vaitaimi e tasi le tausaga. O lo'o galulue le SFPUC ma le au tusiata, nu'u fa'apitonu'u, faalapotopotoga e le o ni polofiti, ma lala sooupu a le malo e fausia faatufugaga lautele e atagia ai uiga o tatou pitonuu. O nei galuega fa'ata'ita'i fa'alaua'itele o lo'o fa'atusalia ai le misiona, va'aiga ma tulaga taua o nu'u fa'apitonu'u a'o fa'amalosia i latou e fa'aaloalo i puna'oa fa'anatura e fa'atuatuaina i la tatou tausiga.

“O le leo faatufugaga a Malik o se molimau i le malosi o galuega a le au tusiata Black i San Francisco ma le tele o le Bay Area,” o le tala lea a le Faatonu o Mataupu Faaleaganuu, Ralph Remington. "O le faʻailoga mataʻutia i luga o le Evans Avenue e faʻaipoipo i lana faʻataʻitaʻiga o le faʻamasinoga o le siosiomaga ma ana taleni mataʻutia o le fatuina o ata e mataʻutia ma felanulanuaʻi ma saʻo ma auiliiliga. Matou te matua fiafia lava i le mauaina o lenei manumalo, tusiata aʻoaʻoga a le tagata lava ia, tusiata, tusiata ata, tusiata, tusiata, faiaoga ma le faufautua mai le Bayview e faʻasoa lana galuega i le alalafaga o loʻo ia fesoʻotaʻi vavalalata i ai.

tagata faigaluega i luga o apefa'i o lo'o auai ile ata
Mural i Bayview-HuntersPoint

I le iloaina o le taua tele o galuega fa'atino i totonu o nu'u, 2% o tau faufale i luga a'e o le eleele mai le Headworks Facility Project e alu i le tu'ufa'atasia o mea taulima ma fa'aleaganu'u i totonu o fale fou ma avanoa lanu meamata fa'apea fo'i i le taimi o le fausiaina. O lo'o galulue fa'atasi le SFPUC ma le SFAC e fa'aoga le Bayview Artist Registry ma le Bayview Arts Master Plan e fa'amautinoa ai o faatufugaga fa'alaua'itele o lo'o fa'atupeina e poloketi a le SFPUC o lo'o lagolagoina ai tufuga fa'apitonu'u, ma fa'amanino ma fa'amanatu tagata, tulaga fa'atauaina, ma tala fa'asolopito o le Bayview-Hunters Point community.

Mo lenei poloketi, na faipaaga ai Seneferu ma The San Francisco Chapter of the Links, Rise University Preparatory, ma Aquarium by the Bay e ofoina atu se faasologa o aʻoaʻoga faʻapitoa i le silia ma le 80 talavou. A'o a'oa'oina i latou i le tusiaina o elemene o lo'o fa'aalia i lana ata tusi ata, sa fa'aulu ai e Seneferu tagata auai o le a'oa'oga i se talanoaga e uiga i le a'afiaga o le filogia ia i latou ma olaga o latou aiga; fa'apea fo'i ma fa'afitauli e feso'ota'i ma le soifua maloloina ma le fa'amasinoga fa'alesiosiomaga i le fa'alapotopotoga o Bayview Hunters-Point.

O lana sini o le talanoa ma le galulue faatasi ma tamaiti aoga o le musuia lea o i latou po o le a lava le mea latou te filifili e fai i le olaga, pau lava le mea e tatau ona latou faia o le tumau ai, ia faʻaauau pea o latou manaʻoga i lena itu. "O le olaga o le a tosoina oe i itu eseese," o le tala lea a Seneferu. “E lua vaega o le foafoaina: fausiaina ma le faatamaia po o le faatamaia ona fausia lea. E i ai se mafutaga i le va o le toalua ma le toatele o o tatou talavou e talitonu e na o le faatafunaga ona ua latou o mai e ala i le faatafunaga. O le manatu o le faʻafesoʻotaʻi le tali atoa-fausiaina mai le faʻaumatia - manava, manava."

O le tusiata o Malik Seneferu o loʻo tu i luga o le ala savali ma lana ata i tua
Bayview Hunters-Point tagatanuu ma tusiata Malik Seneferu

O le fa'alauteleina o le 400', o le fa'ailoga mata'utia a Seneferu e taumafai e fa'amalosia le taua o le nu'u, aiga, ma le fa'aogaina o mea na tutupu i aso ua mavae e "fa'amama le ea" e fesoasoani i le fausiaina o se lumana'i manuia. O le ata o lo'o fa'aalia ai la'au vaitusi lanu moana tulaga ese e 80, na filifilia mai le fa'asologa a le tusiata o ata peni fa'ata'oto e atagia ai le va o le la'au ma le ata Uliuli. Na maua mai i le faasologa o atavali a Seneferu "From the Hill and Beyond", ufimata felanulanuaʻi e faʻailogaina ai le lautele o le ata, e faʻatusalia ai tuaa ola pea o loʻo faʻaosoina se alualu i luma faaleaganuu. O le fa'asologa o tala fa'asolopito o lo'o fa'asino i le Sankofa, o se fa'ailoga Adinkra o lo'o fa'atusaina se manulele fa'ailoga e fa'ailoa mai ai le taua o le toe fo'i atu i lesona na a'oa'oina i aso ua tuana'i ma fa'aoga lea malamalama e faia ai suiga lelei i le lumana'i.

O lo'o naunau le SFPUC i le fa'amautinoaina o fale fou e mama ma sili atu ona lelei mo le atunu'u, ma le maualuga o le fa'aoso e le sili atu nai lo fale tuai o lo'o i ai nei. A mae'a loa, o le a fa'amautinoaina e le fale fou o le Headworks se faiga fa'alagolago, gafataulimaina e fa'atatau i mana'oga o le faiga ma popolega o le manogi o tagata lautele. I le taimi o le fausiaina, o le SFPUC o loʻo tuuto atu i le faʻaitiitia o aʻafiaga o le lelei o le ea o le fausiaina e ala i le faʻafeiloaʻi poʻo le sili atu i tulaga sili ona maualuga ma sili ona faʻamalosia mama faufale i totonu o le atunuʻu. I le fa'ai'uga o le poloketi, o le a fa'aleleia tulaga o auala e fa'aleleia atili ai le si'osi'omaga o le pitonu'u e aofia ai la'au totō ma fa'aleleia moli i luga o le alalaupapa Evans.

O laʻau o loʻo faʻaalia i le ata ma le faʻamalosiaga mai le au tusiata e totō nisi laau i luga o Evans Avenue o loʻo faʻamamafaina ai le faʻaleleia atili o loʻo faia i le Southeast Treatment Plant e suia ai le fale ua fuafuaina e avea o se nofoaga faʻaleagaina o le suavai leaga i se nofoaga faʻaonaponei e toe faʻaleleia punaoa, o se matagofie. fale faigaluega ma se aseta pitonuu.

A'oa'o atili e uiga ile fausiaina ile Fale Togafitiga i Sautesasae ile sfpuc.org/SEPConstruction. A'oa'o atili e uiga i taumafaiga fa'aletagata lautele a le SFPUC iinei.

Faamolemole asiasi i le SFAC upega tafa'ilagi e a'oa'o atili e uiga i avanoa fa'ata'ita'i lautele i le lumana'i po'o le Fuafuaga Sili a le Bayview Arts.

Aoao atili e uiga i le tusiata o Malik Seneferu ma lana galuega.
 

Kristen Webb