Mataala mataala

Afai o lo'o e feagai ma se vai, eletise, po'o se paipa fa'alavelave fa'afuase'i po'o se fa'afitauli tautua vala'au le matou telefoni 24-itula i le 3-1-1 po'o le (415) 701-2311 mai fafo SF pe saini i le sf311.org. Aoao atili pe toe iloilo mataala auaunaga malosi.

Ua amataina e Mayor Breed le masina o le lalolagi ma Fa'amanatuina le Ta'ita'i Si'osi'omaga i le lalolagi atoa a San Francisco

Frances Yee, Co-owner of Dee Dee Boutique i Chinatown, sa aloaia o se pisinisi a le lotoifale, SF Legacy ma CleanPowerSF SuperGreen Business.
Frances Yee, Co-owner of Dee Dee Boutique i Chinatown, sa aloaia o se pisinisi a le lotoifale, SF Legacy ma CleanPowerSF SuperGreen Business.

NEWS RELEASE
Ofisa Tusitala a le Pulenuu
mayorspressoffice@sfgov.org

MO LE FAʻAMATALAGA LELEI
Aso Lulu, Aperila 3, 2024    

Ua amataina e Mayor Breed le masina o le lalolagi ma Fa'amanatuina le Ta'ita'i Si'osi'omaga i le lalolagi atoa a San Francisco
Na fa'ailoa e le Pulenu'u tama'ita'i Toa o le Tau ona o a latou a'afiaga lelei i le si'osi'omaga fa'alotoifale 

SAN FRANCISCO - Mayor London N. Breed i aso nei na auai i le San Francisco Environment Department (SFE), SFPUC General Manager Dennis Herrera, filifilia ma taitai o le Aai, ma faʻalapotopotoga faʻalesiosiomaga e faʻamanatu le amataga o le Earth Month i le City Hall. I le sauniga fa'apitoa, na fa'amamaluina ai e le Pulenu'u tama'ita'i fa'apitonu'u e to'afa mo a latou sao i le fa'agasologa o le si'osi'omaga i San Francisco.

E le gata i lea, Climatebase, le talimalo ma le paaga a 'SF Vaiaso ole Tau,' na fa'ailoa mai ai mea fa'alaua'itele o lo'o lumana'i ma avanoa volenitia o lo'o tutupu i San Francisco. O le tausaga lenei ua atoa ai le 2 tausaga SF Vaiaso ole Tau, fa'atulagaina fa'atasi ma le SFE. O le mea na tupu na faʻaalia ai foʻi ni tagata fou se toʻalua i San Francisco, Bi-Rite, a San Francisco Green Business talu mai le 2009, ma Epic Cleantec, o se kamupani toe faʻaaogaina vai.

O lo'o tumau pea San Francisco o se ta'ita'i ta'ita'i fa'alesiosiomaga ma fa'afouina i luga o le tulaga o le lalolagi. I le avea ai ma sui o C40 Aai ma le World Economic Forum's Natura A'ai Lelei, E galulue soosootauau le Aai ma aai i le salafa o le lalolagi ina ia ausia faʻatasi sini faʻaitiʻitia faʻaitiitiga carbon faʻatasi ma le Maliega Paris.

O San Francisco o lo'o ta'ua fo'i o se tasi o 'a'ai fa'apisinisi lanu meamata manuia a le atunu'u ona o lo'o i ai se tasi o fa'atupega aupito maualuga na fa'aputuina e kamupani fa'amautu. O le averesi o tupe teufaafaigaluega na siitia e kamupani gafataulimaina i San Francisco e $78.4 miliona. I le lipoti o Tesema 2022 mai Promo Leaf, i le faʻaaogaina o faʻamaumauga a le Crunchbase ma le US Census Bureau, o San Francisco o se tasi o taulaga pito i luga e 10 i le Iunaite Setete ma le maualuga maualuga o kamupani faʻaauau i le 45.4 kamupani i le 100,000 tagata nonofo.

"Mo le tele o tausaga, sa i ai San Francisco i luma o le siosiomaga o lona uiga ua matou maua la matou aia tatau e faamanatu ai," o le tala lea a Mayor London Breed. “Mai la matou polokalame muamua i totonu o le atunuu o le faapalaga e oo atu i le suaina o le eleele o le malosi mama polokalame ma tupe teufaafaigaluega i faamasinoga tau le siosiomaga, e tele mea e mitamita ai tagata San Franciscans. Matou te iloa foi o loʻo i ai se auala umi o loʻo i luma e ausia ai a matou sini faʻaitiitia le kaponi, ma o le a ave uma i tatou e fai la tatou vaega. Fa'afetai i tama'ita'i e to'afa o lo'o fa'amamaluina i aso nei o ē ua tula'i mai i le lu'itau ma fa'aalia le auala e mafai ai ona tatou fausia fa'atasi se lumana'i maufetuuna'i." 

O tagata taʻitoʻatasi ua lauiloa i aso nei e Mayor Breed o: 

  • Frances Yee, Co-owner of Dee Dee Boutique i Chinatown. Dee Dee Boutique o se faleoloa matagofie, a San Francisco Legacy Business, ma le uluai Pisinisi Green Certified a Chinatown i lalo o le Polokalama Pisinisi Green a San Francisco ma a CleanPowerSF SuperGreen tagata faatau ona o se taunuuga o le taitaiga a Frances.
  • Julia Collins, Fa'avae ma Pule Sili o le Planet FWD ma Moonshot Snacks. O Iulia o se tagatanuu o San Francisco ma o se tagata fai pisinisi o loo galue e foia le faaletonu o le tau e ala i meaai. O ia o le tamaitai Black muamua na fa'atasia se kamupani unicorn.
  • Claire Amable, Faatonu o Fautuaga i le San Francisco Bicycle Coalition. O Claire ose talavou na fanau ma tausia a'e Tenderloin ma o lo'o galue i totonu o nu'u fa'asolopito o le A'ai mo se Aai e sili atu le maufetuuna'i, maualalo-carbon City.
  • Vanessa Louise Carter, Siosiomaga Literacy ma le Climate Resilience Program Administrator i le San Francisco Unified School District. O Vanessa sa taulamua ma faatautaia le tele o mafutaga ma polokalame mo tamaiti aoga, e aofia ai le uluai Climate Action Fellowship a le Aai mo tamaiti aoga maualuga e siitia ai le malamalama o le tau ma le taitaiga a le autalavou.

"O le agaga fou o San Francisco ma le faʻaogaina o alaalafaga o loʻo faʻataʻitaʻia ai le auala e mafai ai e gaioiga faʻapitonuʻu ona faʻaosofia suiga o le lalolagi," o le tala lea a Tyrone Jue Faatonu o le San Francisco Environment Department. “A o tatou faamanatuina le SF Climate Week ma le Earth Day, e le gata ina tatou faamanatuina le tautinoga le maluelue a le tatou Aai i le faatumauina, ae ia iloa foi la tatou matafaioi i le atiina ae o se aai ma paneta e sili atu ona lanumeamata ma maloloina." 

Auai i lenei masina o le lalolagi 

O fa'amanatuga o le masina o le lalolagi i San Francisco e aofia ai le 2nd Annual Climate Week. SF Climate Week (Aperila 21-27) o le a faʻamamafaina le matafaioi o le lotogatasi, faʻafouina, faʻalapotopotoga, ma tekinolosi i le fatuina o se lumanaʻi gafataulimaina i tagata taʻitoʻatasi, pisinisi, faʻalapotopotoga faʻalapotopotoga, ma tagata fai pisinisi.  

O le amataga o le SF Climate Week i le 2023 o se tasi o faʻapotopotoga sili ona tele i le lalolagi. O polokalame o lenei tausaga o le a aofia ai le tele o mea tutupu ma le tele o avanoa e auai ai e avea o se auala e fausia ai se faʻalapotopotoga tele e faʻagasolo ai gaioiga o le tau. 

"O le matou 'au i le Climatebase ua fiafia tele e faʻatulagaina le San Francisco Climate Week mo le lua tausaga faʻasolosolo e faʻaalia ai le naunautaiga ma le tautinoga a le matou alalafaga i le faʻatalanoaina o luitau faanatinati o suiga o le tau, i le lotoifale ma le lalolagi atoa," o le tala lea a Evan Hynes, Pule Sili ma Co- na faavaeina le Climatebase. "I le 2023, o le vaiaso muamua o le SF Climate Week o se manuia tele ma tosina mai ai le silia ma le 7,000 tagata auai i luga o le 100 mea na tutupu." 

SF Climate Week 2024 o le a faia se sao taua i le faʻalauteleina o talanoaga ma gaioiga i suiga o le tau. E fa'atulaga mea e fai i le aso atoa ma le A'ai atoa. Mai talatalanoaga faeasaite i mea faʻaagafesootai poʻo faʻalapotopotoga faʻapisinisi, e tele auala e mafai ai e San Franciscans ona auai i le gaioiga o le tau, e aofia ai taʻaloga faʻatulagaina, sopo i le natura, tafaoga uila, ma le tele o avanoa e talisapaia ai le tamaoaiga o meaola eseese e ofoina atu e San Francisco. E le gata i lea, o le a iai ni laulau taamilo a le aufaipisinisi, ma avanoa e faʻafesoʻotaʻi ai ma tagata fai pisinisi faʻapitoa e faʻapipiʻi fofo o le tau ma fuafuaga faʻapisinisi.   

Fa'aauauina le Siosiomaga o San Francisco 

I le taimi atoa o lana nofoaiga i le City Hall, sa lagolagoina e Mayor Breed tulafono o le siosiomaga ua fesoasoani e faamautu ai le tulaga o le Aai o se taitai o le siosiomaga i le lalolagi atoa. 

I le avea ai ma Supavaisa muamua, na ia pasia ma le manuia le faasaina o le Styrofoam i totonu o le atunuu ma le tulafono e fausia ai le polokalame muamua a le aai e toe ave ai fualaau faasaina. I le 2021, na faʻasalalau ai e Mayor Breed se faʻafouga Fuafuaga Fa'atino ole Tau fa'atasi ai ma le 174 gaioiga fa'atino e ausia ai se sini fou mata'utia o le fa'aosoina o le carbon net-zero e ala i le 2040. O lo'o tu'ufa'atasia i totonu o lenei fuafuaga o se fa'avae e fa'atotonu ai le tutusa o agafesootai ma fa'ailoga tagata e fo'ia ai a'afiaga le talafeagai o suiga o le tau i le faitau aofa'i o tagata vaivai o le Aai ma fa'amautinoa manuia o le siosiomaga. i tagata uma. 

Ua ta'imua fo'i e le Pulenu'u le polokalame fa'alemalo a tagata lautele e filifilia e le afio'aga a San Francisco, CleanPowerSF, lea o lo'o tu'uina atu nei le malosi fa'afouina, taugofie ma mafai ona maua i le silia ma le 385,000 tagata fa'atau i San Francisco.  

E oʻo mai i le 2020, ua faʻatupulaia le faitau aofaʻi o San Francisco i le 21% talu mai le 1990 ma, i lena taimi, o le aofaʻi o faʻamalama a le Aai ua faʻaititia i le 48%. I aso nei, o loʻo faʻaauau pea ona tulituliloa e le Aai le faʻaitiitia o le tau ma faʻataʻitaʻiga taʻiala e fesoasoani e ausia sini maoaʻe o le siosiomaga. O le mea sili ona lauiloa: 

  • I le 2023, na tuuina atu ai e le San Francisco Public Utilities Commission (SFPUC) le $9 miliona i lalo o lana polokalame fesoasoani mo atinae tetele lanu meamata e fausia ai ni galuega e fitu e mafai ona gafatia le tau, e aofia ai togalaau timu ma ala savali, e fuafua e faaitiitia le lata i le 6.3 miliona kalone vai i tausaga taʻitasi-e tutusa ma le sili atu. 12 vaita'ele tetele o le Olimipeka. 
  • E fa'apena fo'i, i lalo ole polokalame ole toe fa'aaogāina ole vai a le SFPUC, ua fa'amaualuga nei e San Francisco le 40 faiga fa'aoga toe fa'aoga i luga ole laiga, e sapalai ai le vai mo le fufuluina o faleuila, fa'asusu ma fa'alili olo, fa'atasi ai ma isi faiga fa'aopoopo e 66 ile fuafuaga. I le 2023 lava ia, o le tala fa'atatau o vai inu e tusa ma le 46.7 miliona kalone, e tutusa ma le fa'aaogaina o vai i tausaga ta'itasi e tusa ma le 3,000 tagata nonofo.
  • Ua ave'ese e San Francisco le tusa ma le 140,000 pauna o talavai mai le lafoa'i sese i uta, le Faga ma le vasa talu mai le amataga o le polokalame. O loʻo faʻaauau pea ona faʻaaogaina lenei faʻataʻitaʻiga e fai ma faʻataʻitaʻiga i le atunuʻu atoa.  
  • Ia Ianuari, na faalauiloa ai e le Pulega o Taulaga o San Francisco ma le US Army Corps of Engineers se tulaga taua tele i le Suʻesuʻega o Lologa i San Francisco Waterfront: o le tatalaina o le Fuafuaga Fuafuaga, lea e fa'atūina ai puipuiga o lologa ma vaifofo fa'atatau i le natura e fa'afetauia ai le si'itia o le suasami ile 7.5-maila mai le Aquatic Park ile Heron's Head Park.  
  • Talu mai le 2023, ua fa'amauina e le Matagaluega o le Si'osi'omaga o San Francisco le silia ma le $45.8 miliona i fa'atupe mai fafo (tele lava o tupe fa'ameaalofa) e fa'atupe ai le tele o fuafuaga fa'atino o le tau o lo'o fesoasoani i le fa'aitiitia o le auma mai fale o le A'ai, fa'aitiitia mea'ai, fa'alatalata atu le Aai i lona nofoaga. Zero Waste sini, ma toe fa'afo'i atu tupe i taga a tagata ma polokalame fa'aleleia malosi.  
  • E faapena foi i le tausaga ua mavae na tuuina atu ai e le Matagaluega o le Siosiomaga lana faailoga muamua Fuafuaga o Galuega Fa'atatau o le Tau Fesoasoani a Nuu e silia ma le $900,000 le aofai. O tupe fa'ameaalofa e lagolago ai le fa'aeletise o fale, fa'aitiitiga o amu, fa'ameamata i le taulaga, fa'apalapala, fa'aitiitiga otaota ma mea oona, fa'amasinoga o le si'osi'omaga, ma le auai o talavou i totonu o nu'u. 
  • I le tausaga talu ai, na totoina ai e le San Francisco Recreation and Parks Department le silia ma le 1,500 laau i paka faʻafetai i se $2 miliona fesoasoani mai le USDA. Faatasi ai ma le sili atu i le 95% o otaota lanu meamata mai paka a le Aai o loʻo faʻapala ma toe faʻaaogaina i le palapala, o loʻo tumau pea le Matagaluega o se taʻitaʻi o le atunuʻu i le faʻaauau.  
  • O le San Francisco Municipal Transportation Agency (SFMTA) o loʻo faʻaauau pea ona galue agai i se eletise Muni uma ma 100% leai se faʻaaogaina, ae o taavale afi afi a Muni Metro, taʻavale uaea, taʻavale taʻavale ma taʻavale auala e leai se faʻamalama ma faʻaogaina i luga o le 100% faʻafouina. hydropower-e avea Muni o se tasi o va'a lanu meamata o so'o se A'ai tele i Amerika i Matu. 
  • O Novema talu ai, na faʻalauiloa ai e le San Francisco Public Works lana uluai pule atoa ma faʻatautaia Vasega Vasega Alaala i le itu i Saute o Maketi e avea o se vaega o le faiga faapaaga ma Caltrans e faaleleia ai le siosiomaga faanatura i totonu o le Aai ma le taulaga.  
  • I le 2019, na faia ai e San Francisco TauSF e tu'ufa'atasia ofisa autu o le A'ai a latou auaunaga e ono a'afia tele i suiga o le tau. O nei lala sooupu o loʻo faia gaioiga faʻatasi e ala i fuafuaga, faiga faʻavae, ma taʻiala, faʻamalosia se vaʻaiga tuʻufaʻatasia i le maufetuunaʻi o le tau e faʻafaigofie ai tali a le Aai ma faʻalauiloaina se aai tutusa, saogalemu, ma le soifua maloloina mo augatupulaga a sau. 

E mafai ona maua nisi fa'amatalaga i le Fuafuaga Fa'atino o le Tau a le Pulenu'u iinei.  

Mo avanoa e fa'atatau i le Earth Month and SF Climate Week, fa'amolemole asiasi mai sfclimateweek.org.