Mataala mataala

Afai o lo'o e feagai ma se vai, eletise, po'o se paipa fa'alavelave fa'afuase'i po'o se fa'afitauli tautua vala'au le matou telefoni 24-itula i le 3-1-1 po'o le (415) 701-2311 mai fafo SF pe saini i le sf311.org. Aoao atili pe toe iloilo mataala auaunaga malosi.

Pride Spotlight: O se Talanoaga ma le Archivist ma le Talafaasolopito Michael Housh

Pride Spotlight: O se Talanoaga ma le Archivist ma le Talafaasolopito Michael Housh
  • Donovan Gomez

I le avea ai o le Archivist and Historian i le San Francisco Public Utilities Commission (SFPUC), Michael Housh (ia/ia/na) e nafa ma le tausiaina o faamaumauga o tala faasolopito ma faamatalaga i totonu o faamaumauga a le lala sooupu. E masani fo'i ona tu'uina atu e Housh fa'amatalaga e uiga i vaega o le tala fa'asolopito o le lala sooupu ma tu'uina atu le lagolago mo su'esu'ega fa'apitoa i vaega o le tala fa'asolopito a le SFPUC.

O Iuni uma tatou faamanatu le Masina Faamaualuga, lea e faʻamaoni i le siitiaina o le LGBTQIA + leo, faʻamanatuina LGBTQIA + aganuu ma talafaasolopito, ma le lagolagoina o aia tatau LGBTQIA +. Sa matou maua le avanoa e talanoa ai ma Housh e uiga i le taua o le masina o le Pride Month ma le faamanatuina o aia tutusa.

Fa'amaualuga Fa'amaualuga: Michael Housh 

fesili: O a au Suinauna Itupa?
tali: O O'u Suinauna Itupa o Ia/Ia/Ana.

fesili: O le a le uiga o le Masina Faamaualuga ia te oe? 
tali: “I le avea ai ma Ta'ita'i Komiti o le Aso Saolotoga o Gay i San Francisco - Komiti o Talafaasolopito o Gay 1980 - o le a le galo ia te au le lagona maoae o le olioli ma le faamoemoe sa ou lagonaina i lena aso. Sa ou savali ma le fiaselau afe o tagata o loo fai ma sui o vaega taitasi o o tatou nuu ma faatumulia ai auala o se tasi o aai silisili o le lalolagi i le faamanatuina o o tatou olaga. O lenei mea ua saunia ai, ma o loo aumaia pea, se lagona ofoofogia faapea ua amata se suiga faavae faaleagafesootai ma o seneturi o le taʻufaatauvaaina ma le tapeina atonu, mulimuli ane, o le a lafoaʻia i le pefu o le talafaasolopito.”
 
fesili:  Aisea e te mitamita ai e faamanatu le Masina Faamaualuga? 
tali: “Aua pe a avea i tatou o tagata LGBTQIA +, e ui lava i faalavelave uma, luitau, ma faʻalavelave o loʻo i ai pea, e faʻamalosia la tatou aia tatau e ola atoatoa, faʻamaoni, ma faʻamaoni; matou te tautino atu o le a le mafai lava ona toe foi atu i le pogisa o aso ua mavae. O lenei faamaoni ma le amiosaʻo e le gata ina aoga ia i tatou ae o se faʻataʻitaʻiga i le sosaiete e mafai ona foia isi toega o le faʻaituau tuai mo le manuia o tagata uma." 

fesili:  Aisea e taua tele ai le avea ma sui i fale faigaluega?
tali: "O se mea moni mautu o le iloa ma fegalegaleai ma tagata LGBTQIA + faʻaalia o le faʻamaʻi sili ona aoga mo le valea ma le faʻaituau. O le iloaina o tagata LGBTQIA+ i le tele o matafaioi eseese mai taʻitaʻi maualuluga e ala i itu uma o se atinaʻe e faʻaumatia moni faʻataʻitaʻiga ma suia i latou i le talisapaia o tomai tulaga ese o tagata taʻitoʻatasi. E pei ona ta'uta'ua e Harvey Milk, 'E fasioti le kapoti.' O lo tatou le vaaia i le taimi ua tuanaʻi na faʻatagaina ai i latou na faʻamalosia e le faʻatupuina o tala pepelo e faʻafaigofie ai lo latou manaʻo e faʻatauvaʻa ma faʻaumatia LGBTQIA + tagata mai sosaiete. O le moni o le iloaina o i tatou o le auala sili lea ona aoga e suia ai e le upumoni tala faasolopito.” 

fesili: O le a se fautuaga e te tuʻuina atu i se tasi i totonu o pisinisi faʻapitoa o loʻo LGBTQIA +? 
tali: “O le tele o taimi i loʻu olaga faapolofesa na avea ma tagata 'muamua' i se tulaga e sili ona iloagofie, o laʻu fautuaga sili e faigofie: Ia Avea oe ma Oe. E leai se manaʻoga e faʻaalia o oe e sili atu le tagata e faʻamaonia ai lou agavaa e te i ai i se galuega. Ia e mautinoa ia te oe lava o ou tomai ma taumafaiga ua tuanai ua e agavaa ai e te i ai i le tulaga o loo e i ai nei.”

fesili: E i ai se isi mea e te mana'o e fa'aopoopo? 
tali: “I lo tatou lalolagi i le taimi nei o le faateleina ma le leo osofaʻiga i luga o tatou LGBTQIA + nuu, faʻaalu se taimi e faamanatu ai lou olaga ma fiafia i le tele o mea ofoofogia o le lalolagi o loʻo tatou nonofo ai. Fiafia Faamaualuga!”