Mataala mataala

Afai o lo'o e feagai ma se vai, eletise, po'o se paipa fa'alavelave fa'afuase'i po'o se fa'afitauli tautua vala'au le matou telefoni 24-itula i le 3-1-1 po'o le (415) 701-2311 mai fafo SF pe saini i le sf311.org. Aoao atili pe toe iloilo mataala auaunaga malosi.

Fa'asilasilaina e le SFPUC le mae'a o le Poloketi Fa'aleleia o Suavai Afā i le Eria o Wawona e avea o se Vaega o Galuega Mata'utia mo Lologa.

Fa'asilasilaina e le SFPUC le mae'a o le Poloketi Fa'aleleia o Suavai Afā i le Eria o Wawona e avea o se Vaega o Galuega Mata'utia mo Lologa.

NEWS RELEASE
Ofisa o Fesootaiga a le Pulenuu
mayorspressoffice@sfgov.org

MO LE FAʻAMATALAGA LELEI
Aso Gafua, Fepuari 26, 2024

Fa'asilasilaina e le SFPUC le mae'a o le Poloketi Fa'aleleia o Suavai Afā i le Eria o Wawona e avea o se Vaega o Galuega Mata'utia mo Lologa.

$29 miliona o le poloketi e faʻamalosia ai le faʻaleleia o lologa e ala i le faʻaleleia o paipa paipa i luga ole 25 poloka, sui paipa vai ile 22 poloka, ma faʻaopoopoina se alavai tele afā. 

SAN FRANCISCO- Mayor London Breed ma le San Francisco Public Utilities Commission (SPUC) na faasilasilaina i le asō le maeʻa o le Wawona Area Stormwater Improvement ma Vicente Street Water Main Replacement Project, o se laasaga taua i taumafaiga tuufaatasi a San Francisco e faʻaitiitia ai le lamatiaga o lologa mo tagata o le lotoifale. ma pisinisi i nofoaga maualalalo.  

Talu mai le fa'aaogaina o vaega o le fa'aleleia o le suavai i le fa'ai'uga o le 2022, e le'i o'o lava i lologa le vaega na ufitia, e aofia ai ma taimi o afa iloga ia Ianuari 2023.

O le poloketi e $29 miliona na faia ai ni fa'aleleia tetele i le fa'aogaina o alavai a San Francisco i totonu o poloka o le taulaga e 25 i totonu o pitonu'u o West Portal ma Parkside e fesoasoani e foia lologa masani i nofoaga maualalalo. E ala i fuafuaga fa'ata'atia, ua fa'asilisili ai fo'i e le A'ai le manuia o nu'u ma fa'aitiitia ai fa'alavelave fa'alavelave e ala i le fa'aogaina o le fausiaina o le vai afā e fai ma avanoa e fa'aleleia ai i le taimi e tasi le 22 poloka o paipa vai inu tuai ma poloka e ono o le Fa'alavelave Fa'afuase'i Suavai Tinei Mu.

"O lenei poloketi e lagolago ai le maufetuunaʻi i le itu i sisifo o San Francisco e fai ma sui na o le tasi le vaega o le galuega o loʻo matou faia e faia ai tupe faʻaalu talafeagai i totonu o matou pitonuʻu e puipuia ai i latou mai lologa ma isi aʻafiaga o afa," o le tala lea a Mayor London Breed. “O San Franciscans o loʻo feagai ma aʻafiaga mai suiga o le tau, mai le umi o lamala i afa e leʻi tupu muamua, ae o loʻo faʻaauau pea ona matou faʻatupeina i atinaʻe tetele e faʻafetaui i nei suiga. E ala i tupe teufaafaigaluega e faitau piliona tala mai le SFPUC i le Paaga talu ai nei a le Taulaga ma le US Army Corps of Engineers e faʻafeiloaʻi ai le maualuga o le suasami, o loʻo taʻitaʻia e San Francisco le atunuʻu i le auala e mafai ai e aai ona fausia se lumanaʻi sili atu ona malosi.

"O le tolu-ma-tasi lenei mo nei pitonuu i sisifo," o le tala lea a le Pule Sili o le SFPUC Dennis Herrera. "Na matou faʻaleleia faiga eseese e tolu i le taimi e tasi. Na matou faia se alavai sili atu, sili atu le vai inu, ma sili atu faiga fa'alavelave fa'afuase'i - i le taimi e tasi. Matou te iloa o le fausiaina e faʻalavelave. Tatou te faia pe a taua, ma pe a tatou eli, tatou te taulia. O loʻo galue le atinaʻe fou e pei ona fuafuaina, ma matou te mitamita i le galulue faʻatasi o lala sooupu ma faʻainisinia fou na faʻataunuʻuina ai lenei mea."

O elemene autu o le poloketi ua maeʻa e aofia ai: 

  • Fausiaina ole alavai tele ile Vicente Street mai le Wawona Street ile 34th Avenue, e aofia ai paipa paipa 54-inisi, 48-inisi ma 36-inisi le lautele. 
  • O se paipa alavai e 48-inisi le lautele i lalo o Vicente mai le 14th i le 20th auala e ala i le micro tunnel boring machine 
  • 6,457 laina laina o paipa paipa na suia i luga ole 25 poloka.  
  • Ua suia pito i tua o alavai mo fale e 102.  
  • 9,310 laina laina o paipa vai na suia i luga ole 22 poloka. 
  • 1,773 laina laina o paipa lapopoa e 36 inisi le lautele o Faalavelave Faafuasei Tinei Mu na suia i luga ole 6 poloka. 
  • 4 pesini pu'e (vaivai) suia. 
  • 18 vai afā ua faʻapipiʻiina i luga o auala i lalo o le pulega a Caltrans, le ofisa o felauaiga a le setete.  
  • E 7 sima fa'apipi'i fa'atasi ma 24 pu sima na fausia.  

O le poloketi a le eria o Wawona o le muamua lea o galuega tetele e tolu-vaia'oi e mafai ona gafatia lologa o loʻo faʻamaeʻaina e le Aai i San Francisco. Na maeʻa i le faaiuga o le 2023 ma faʻailogaina i se faʻamanatuga faʻalapotopotoga ia Fepuari 23, 2024.  

“Ou te faafetai mo le onosai o tuaoi o West Portal ma le faafaigaluegaina ma le galue malosi a le SFPUC e manuia ai tupulaga i le lumanai o Westsiders,” o le tala lea a le Supervisor Myrna Melgar.

O lo'o fa'atupeina e San Francisco le $634 miliona i galuega tetele i totonu o pitonu'u maualalalo autu e tolu e fesoasoani e fa'aitiitia le lamatiaga o lologa. O le poloketi a le eria o Wawona o le galuega muamua lea ua maeʻa. O le poloketi lona lua, i le 17th ma Folsom pitonuu na gau le eleele i le tautoulu o le 2023, ma le maeʻa fuafuaina i le ogatotonu o le 2027. O le poloketi lona tolu, i le Le pito i lalo o Alemany e lata ane i le Alemany Farmers Market, o loʻo i ai i le vaega o fuafuaga.  

Fa'afaigaluegaina i San Francisco Workers

O le poloketi a Wawona na sili atu nai lo le mana'oga fa'apitonu'u a San Francisco, ma fa'amautinoa o lo'o fa'aauau pea ona auai tagata o lo'o nonofo ma galulue i totonu o le A'ai i fa'aleleia tetele o lo'o faia i totonu o latou nu'u. O manaoga mo le 30% o itula uma sa galulue ai i le poloketi, ma le 50% o itula aperenitisi, e fa'amae'aina e tagata faigaluega i le lotoifale.  

E oo atu i le faaiuga o le 2023, ua faafaigaluegaina e le poloketi le 108 tagata San Francisco na maua uma le $4.2 miliona i totogi ma penefiti. Na latou galulue i le 61,663 itula i luga, poʻo le 88.6% o le aofaʻi, e sili atu i le 30% manaʻomia. O tagata aperenitisi i San Francisco, o tagata faigaluega ulufale, sa galulue i le 8,204 o itula aperenitisi i luga o le poloketi, lea e 99.9% o le aofaʻi, e sili atu i le manaʻoga a le Aai o le 50%.

Isi Tupe Teufaafaigaluega

I le faaopoopo atu i galuega faatino e tolu e patino i pitonuu, o le SFPUC's Wastewater Capital Improvement Plan o loʻo faʻaauau pea ona teu faʻafaigaluega i le Aai tuʻufaʻatasia lapisi ma vai afā i San Francisco ma:

  •  $243 miliona mo galuega faatino e faaitiitia ai le tele o vai afā i le faiga o le aoina tuufaatasi a le SFPUC (e aofia ai le Yosemite Creek Daylighting, Green Infrastructure Grants, ma isi mea) 
  • $555 miliona mo le fa'aleleia o le faiga o le aoina (e fa'aleleia ma tausia le faiga o le aoina) 
  • $54.5 miliona o lo'o fa'aagaaga mo le toe fa'aleleia ma le fa'afouina o le faiga o le aoina o lenei tausaga fa'aletupe (mo le toe fa'aleleia o vaega fa'amuamua o le faiga o le aoina) 

O lo'o fa'aputuina fo'i e le A'ai ni atina'e lanu meamata i luga o le sa'o a le lautele e pu'eina ai le vai afā, fa'agesegese ai, ma fa'ataga ai ona sosolo i le palapala. Fa'alauiloa i le 2019, le Polokalama Fa'ameaalofa Green Infrastructure ua tuuina atu meatotino e 20 ma le aofaiga e $20 miliona. A mae'a loa, o nei poloketi o le a fa'aliliu'ese le lata i le 13 miliona kalone vai afā mai le fa'aputuina i tausaga ta'itasi - e lava e fa'atumu ai le silia ma le 19 vaita'ele o le Olimipeka. O fa'ailoga lata mai e aofia ai a'oga a le malo, fa'alāpotopotoga tufuga, ma paka a San Francisco.

Fa'aliga Fa'atele

Faatasi ai ma le saoasaoa o suiga o le tau, o timuga ogaoga ma timuga ua faateleina le avea ma vaega o le olaga. O lo'o fa'agasolo le fa'aleleia atili o alavai ma paipa, peita'i o le fa'ateleina o le malosi o lologa e le mafai ona fa'alagolago na'o le aoina mai. O le fauina o paipa, nofoaga pamu ma fale teu oloa e lava le lapopoa e puipuia ai lologa i afa tetele e matua taugata lava mo tagata totogi tau.  
  
O le fa'aleleia atili o le vai afā e fa'alagolago i le tele o la'au. E aofia ai ma le mamanuina o luga o le tatou taulaga ina ia sili atu ona gafatia lologa. I le avea ai o se aai, e tatau ona tatou mafaufau loloto i mea tatou te fausia, o fea tatou te fausia ai, ma le auala tatou te fausia ai. O le mafuaaga lena o loʻo galulue ai le SFPUC ma lala sooupu e tuʻuina atu se tulafono fau fale e mafai ona faʻafefe lologa ma fuafuaga mo le faʻaogaina o lologa.

"O loʻo matou faia ni tupe tetele i atinaʻe tetele e faʻaitiitia ai aʻafiaga o le faʻateleina o afa malolosi i luga o matou nuʻu," o le tala lea a Herrera. “Ae o le tau o loʻo vave ona suia nai lo atinaʻe e mafai ona faʻaleleia. O nei tupe fa'afaigaluega e taua, ae e le o se fofo-uma. O lologa na tatou vaʻaia i tausaga talu ai nei i luga ma lalo Kalefonia ma le atunuʻu atoa e taʻu mai ia i tatou e manaʻomia ni auala eseese. A o tatou feagai ma afa malolosi, e taua tele le faipaaga o tagata nofomau ma pisinisi ma i tatou ma faia ni laasaga e puipuia ai a latou meatotino. E i ai a matou punaoa e fesoasoani ai, ma e mafai ona matou faia faatasi se suiga.”

Punaoa mo San Franciscans

O se fuafuaga autu a le SFPUC e fa'amalosia ai tagata nofoia ma tagata e ona fanua e fai la latou vaega i le lagolagoina o taumafaiga fa'atupulaia a le Aai e sauniuni ai mo afā tetele. O lo'o fa'amalosia e le SFPUC tagata e ona fale ma fale fa'apisinisi e saini mo inisiua lologa. O San Francisco o se sui o le Polokalama Inisiua Lologa a le Atunu'u, lea e fa'atupe ai le inisiua lolovaia, fa'aitiitia ai le tau o totogi o inisiua ma ufiufi lologa fa'aleagaina fale ma fale.

O lo’o una’ia fo’i e le SFPUC i latou o lo’o i ai fanua na fa’aleagaina muamua ona o afa, ina ia fa’aaoga lelei le Polokalama Fa’ameaalofa o Suavai Lologa, lea e toe fa’afo’i atu ai le $100,000 mo le fa’atinoina o galuega mo le fa’aleleia o lologa i luga o a latou meatotino. O faʻataʻitaʻiga e aofia ai alavai i tua, lologa i luga o faitotoʻa poʻo auala taʻavale, faʻamaufaʻailoga vai, pamu vai, ma toe faʻaleleia auala e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faʻaleagaina mai lologa.

O fa'amatalaga i nei mea ma isi punaoa e mafai ona maua i sfpuc.org/rainreadysf.

E ese mai le fesoasoani o aseta lanu meamata mo fale tetele, o lo'o fa'ata'ita'iina fo'i e le A'ai ma le SFPUC se polokalame mo fesoasoani fa'ameamea lanu meamata mo fale nofoia ma fuafuaga e fa'alautele ai i le lumana'i.